Chardonnay

Chardonnay

© Vins du Beaujolais / Etienne Ramousse

Geschiedenis van de chardonnay

We weten al lang dat chardonnay haar oorspong heeft in het Zuiden van de Franse Bourgogne. De eerste sporen ervan vinden we terug in het dorpje Chardonnay in de Mâconnais.

Melon de Bourgogne en pinot blanc werden vaak verward met chardonnay. Pierre Galet heeft die druiven uit elkaar kunnen houden aan de hand van de ampelografische methode.

Eind vorige eeuw heeft het University of California at Davis een DNZ analyse uitgevoerd op courante druivenrassen. Uit dat onderzoek blijkt dat chardonnay een kruising is van pinot noir met gouais blanc. Beide druiven werden vroeger dicht bij elkaar geplant en elkaar hierdoor onderling bestoven. Naast Chardonnay leverde de bestuiving nog meer druivensoorten op die samen de familie van de "Noiriens" vormen. In de familie herkennen we onder andere gamayromorantin, aligoté, melon de bourgogne, pinot auxerrois, ...

Chardonnay is vooral beroemd voor zijn grote witte wijnen uit Bourgogne. In Champagne wordt hij verwerkt tot een mousserende wijn. Beide streken vertegenwoordigen 60% van de Franse productie van deze druif.

Nadien volgen de Languedoc – met een sterke concentratie rond Limoux -, de Jura, de Loirevallei en de Savoie. In totaal werd 40000 hectaren chardonnay geplant in Frankrijk. Hiermee neemt zij de tweede plaats in, na ugni blanc.

Door de eeuwen heen heeft Chardonnay zijn koffers gepakt en veel verder dan zijn geboorteland Bourgondië gereisd. Van Australië tot de Napa Valley in Californië, via Argentinië en Zuid-Afrika, heeft deze globetrotter in de wijngaard blijk gegeven van een opmerkelijk aanpassingsvermogen, gedijt hij in verschillende klimaten en produceert hij wijnen met zeer uiteenlopende stijlen.

Kortom, Chardonnay is een echte internationale druif die goed gedijt in verschillende klimaten. De druif eigent zich bijzonder goed het terroir en klimaat waar de wijnstok werd geplant toe. De wijn is levendiger, groener, strakker, fris en fruitig in de koelere klimaten. De wijnen zijn rijker en romiger in de warmere klimaten zoals dat van Chili.

Hoe herken je chardonnay?

  • jonge bladeren die groen zijn met bronzen vlekken 

  • groene jonge twijgen met rode tussenknopen. De uiteinden van de jonge twijgen hebben een dun tot middelmatig laagje platliggende haren. 

  • de volwassen bladeren zijn orbiculair met vijf lobben die nauwelijks te onderscheiden zijn. De petiolaire sinus is licht open en zijn basis is vaak gelimiteerd door de nerf vlakbij het petiolair punt (belangrijkste kenmerk om het onderscheid te maken met Pinot Blanc). De tanden van de lobben zijn vaak kort in vergelijking met hun breedte. De zijden van de tanden zijn recht. Het blad is lichtjes gebubbeld en de onderkant heeft een heel dun laagje rechtopstaande haartjes. 

  • de bessen van de Chardonnay druif zijn relatief klein en rond. 

Een conserveercentrum met 340 klonen werd in Saône-et-Loire opgericht. Van die 340 klonen worden 28 gebruikt voor de productie van wijn. 

Chardonnay is gevoelig voor echte meeldauw en flavescence dorée. Dit is een ziekte voortgebracht door een bacterie die de cicadella als verspreidingsvector gebruikt.

Hoe proeft een wijn gemaakt van chardonnay wijn?

Chardonnay is de ultieme kameleon: hij verandert afhankelijk van het terroir en de behandeling die hij in de kelder krijgt. Gerijpt in roestvrij staal en jong geserveerd, presenteert het levendige aroma's van citroen, groene appel, meloen en soms zelfs tropisch fruit. We vinden ook tonen van boter en toast wanneer het wordt gefermenteerd of gerijpt in eikenhouten vaten, zonder een vleugje vanille en zoete kruiden te vergeten.

Welk gerecht eet je bij een chardonnay?

Met Chardonnay zijn de mogelijkheden even groot als opwindend. Bij een zeer minerale en elegante Bourgondische Chardonnay is een visschotel of Bresse-kip met room voldoende. Voor een strakke en gebeitelde chablis zijn vers geopende oesters perfect. En waarom durft u voor deze weelderige en houtachtige chardonnays niet een risotto van eekhoorntjesbrood of een gegratineerde kaaspasta die past bij de rondheid van de wijn?

Wijnen met chardonnay

"les vins personnalisés" is de specialist van de invoer en de verdeling van wijnen van familiale domeinen. Al wie verliefd is op druif en bodem komt hier aan zijn trekken.
Algemene voorwaarden Algemene verkoopsvoorwaarden Privacy Wijn kopen
E: admin (at) levipe.be
T: +32 473 98 05 96