Erbaluce

Erbaluce

© I vini di Piemonti

Erbaluce is een witte druivensoort afkomstig uit Alto Piemonte in het noordwesten van Italië, waar hij al eeuwenlang wordt verbouwd.

De geschiedenis van erbaluce beperkt zich tot Piemonte

De eerste schriftelijke documenten dateren uit 1606. Volgens sommige bronnen zou de naam kunnen zijn afgeleid van de uitdrukking "Alba Lux", wat "licht van de dageraad" betekent. Anderen zijn van mening dat "Erba" in de letterlijke zin van "gras" moet worden opgevat. De naam zou dan de grassige tonen kunnen oproepen die we in wijn vinden.

De geschiedenis is verankerd in de regio rond Caluso, waar de appellatie Erbaluce di Caluso ontstond. Deze benaming omvat de productie van stille, mousserende en vooral passito-dessertwijnen.

De kenmerkende zuurgraad van erbaluce maakt de druivensoort de ideale kandidaat voor het maken van zoete wijnen. Gevinifieerd als droge wijn, moet de aanwezigheid van fruit aanzienlijk zijn om de zuurgraad te compenseren.

De erbaluce-teelt heeft verschillende fortuinen gekend, gaande van een ooit algemeen aangeplante druivensoort tot een periode van achteruitgang waarin het voortbestaan ​​ervan werd bedreigd door de groeiende populariteit van internationale variëteiten.

De afgelopen decennia heeft een hernieuwde belangstelling voor inheemse druivensoorten er echter voor gezorgd dat erbaluce zijn rechtmatige plaats onder de Italiaanse witte kwaliteitswijnen heeft teruggewonnen. Hierbij werd de druivensoort ondersteund door gepassioneerde producenten die graag het unieke karakter ervan wilden behouden. De gezonde concurrentie met Arneis en Cortese heeft een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de geproduceerde wijnen mogelijk gemaakt.

Hoe kerken je erbaluce?

Erbaluce wordt gekenmerkt door een matige groeikracht en kan vanwege de vroege knopuitbarsting gevoelig zijn voor voorjaarsvorst. De trossen zijn middelgroot, over het algemeen cilindrisch en soms gevleugeld, met kleine tot middelgrote bessen, rond van vorm en met een vrij dikke schil. De kleur van de bessen is lichtgroen en kan bij volledige rijping een gouden tint krijgen, wat de ochtendzon weerspiegelt waaraan de druivensoort mogelijk zijn naam heeft gegeven.

Hoe proeft erbaluce?

Wijnen gemaakt van erbaluce worden vaak gewaardeerd om hun uitgesproken zuurgraad en frisheid, die de kwaliteiten van het frisse Piemontese terroir weerspiegelen. Qua smaakprofiel kun je tonen verwachten van witte bloemen, steenvruchten zoals perzik en abrikoos, maar ook hints van citrus en amandelen.

Naarmate deze wijnen ouder worden, kunnen ze complexere nuances ontwikkelen, variërend van gedroogde kruiden tot zoete specerijen en minerale ondertonen. De textuur kan soms licht tanninerijk zijn vanwege de aanwezigheid van de druivenschillen tijdens de vinificatie.

Welke gerechten passen bij erbaluce?

De stille witte wijnen van erbaluce passen goed bij lichte, delicate gerechten. Door hun sterke zuurgraad en levendigheid zijn ze de perfecte begeleiders bij voorgerechten op basis van vis of zeevruchten, zoals oesters of antipasti met inktvis. Ze passen ook goed bij lichte pastagerechten, bijvoorbeeld met citroen- of pestosaus. De wijnen zijn heerlijk bij gerechten op basis van groenten.

Passito’s, waarbij de druiven worden gedroogd om de suikers en smaken te concentreren, zijn rijke, zoete dessertwijnen. Deze wijnen passen uitstekend bij fruitgebakjes, vooral die gemaakt met appels of peren, of zelfs bij foie gras voor een contrast van smaken.

De mousserende versies worden vaak alleen als aperitief gedronken of kunnen als aanvulling op diverse gerechten worden gebruikt. Ze bieden een smaakpalet dat even gevarieerde smaken kan evenaren als die van plantaardige tempura, wat hun veelzijdigheid benadrukt.

Wijnen met erbaluce