64 domeinen produceren 54000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 1370 hectare. Het gemiddeld rendement is er 39 hl/ha. De streek geniet van een Mediterraans klimaat.

De herkomstbenaming Bolgheri ziet het daglicht in 1983. Dit gebied gelegen in de provincie van Livorno in Toscanië produceert voornamelijk rode wijn. Nochtans was de herkomstbenaming in de beginjaren slechts voorbehouden voor witte wijn en rosé wijn. De rode wijnen moeten tot 1994 wachten vooraleer ze de kwalificatie van tafelwijn kunnen afschudden en trots met Bolgheri Rosso kunnen pronken.

Van tafelwijn tot Bolgheri Sassicaia

We moeten iets meer dan een halve eeuw in de tijd teruggaan om deze ongerijmdheid uit de doeken te doen. Hoe is het immers mogelijk dat een aantal van duurste toscaanse wijn als tafelwijn worden gebrandmerkt? Een aantal wijnmakers, verliefd op de Bordelese stijl, besluiten om in de jaren 50 de druiven van hun favoriete wijnen te planten. De lokale gangmaker Sangiovese moest hierdoor plaats maken voor Cabernet-Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.

De streek was echter niet van plan om deze buitenlandse druivenrassen te erkennen waardoor de wijnen automatisch gedeklasseerd werden tot tafelwijn. De consument liet dit niet aan zijn hart komen. Integendeel, hij was onder de charme van deze "super-tuscans" die de regels van de streek aan hun laars lapten. De prijs van Sassicaia, Guado el Tasso en andere Tignanello's (gelegen in Chianti) gingen door het dak.

Beter dan zich onsterfelijk belachelijk te maken, bogen de instanties voor een zaak die de consument voor hen had beslist. Bolgheri Rosso wordt gecreëerd voor de wijnen uit de dorpen Bolgheri, San Guido en Castagneto Carducci.

In 2013 gaan de instanties een stap verder. Bolgheri Sassicaia wordt boven de doopvont gehouden. Deze herkomstbenaming geeft aan het gelijknamige domein carte blanche om zijn wijnen te maken. De ironie kan niet groter zijn! Sassicaia is terug naar af: zoals voor een tafelwijn kan het doen en laten wat het wil. Maar geef toe, het klinkt beter om door het leven te gaan als Bolgheri Sassicaia dan als tafelwijn.

Een uniek terroir voor een unieke smaak

De bodem loopt sterk gelijk als dat van Libourne: klei, zand en stenen. De aanwezigheid van de Ligurische Zee is verantwoordelijk voor een belangrijk verschil. Het geeft aan de wijn een onmiskenbare Mediterraanse smaak aan de wijn. De "garrigue" is nooit veraf in de aroma's van een Bolgheri Rosso.

En wat met de witte wijnen?

Alhoewel de rode wijnen sangiovese hebben geruild voor bordelese druiven (en wat Syrah), zijn de witte druiven wijnen trouw gebleven aan Vermentino. We vinden ze wel eens geblend met Viognier en Sauvignon Blanc.

"les vins personnalisés" is de specialist van de invoer en de verdeling van wijnen van familiale domeinen. Al wie verliefd is op druif en bodem komt hier aan zijn trekken.
Algemene voorwaarden Privacy Wijn kopen
E: admin (at) levipe.be
T: +32 473 98 05 96