Chablis

253 domeinen produceren 310000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 5450 hectare. Het gemiddeld rendement is er 55 hl/ha. De streek geniet van een klimaat.

Het verhaal van Chablis begint 150 miljoen jaar geleden. Allereerst is Chablis een onvergelijkbare terroir gemaakt van kalk. Die kalk is de neerslag van sedimenten uit het kimmeridge-tijdperk, een geologisch tijdperk uit het jura. Tussen de grijze mergel vinden we fossielen van Exogyra Virgula, een kleine oester in de vorm van een komma. Deze arme bodem is rijk aan mineralen en geeft die typische karakteristieken van vuursteen die je hier meer vindt dan elders in Bourgondië. 

Chablis grenst aan de Champagne in het Noorden en bevindt zich op dezelfde breedtegraad als de Loirevallei. Het is de meest noordelijk gelegen wijngaard van Bourgondië. Het klimaat is semi-continentaal: lange, harde winters alterneren met warme zomers. De wijngaard is vaak ten prooi aan lentevorst. De wijnmaker moet heel alert zijn want op het moment dat de planten uit hun winterslaap komen zijn ze heel gevoelig voor negatieve temperaturen. 

Meer dan waar ook worden hier verschillende technieken gebruikt om de vorst het hoofd te bieden. Sinds 1959 worden vuurkachels gebruikt die de wijngaard opwarmen en waarvan de rook de stralingswarmte van de bodem tegenhouden. Naast de vuurkachels worden de wijngaarden ook besproeid met water. De knoppen en planten worden, zoals in een iglo, beschermd door een ijscocon. 

Wijnen uit Chablis worden enkel gemaakt op basis van Chardonnay. Deze all-round druif vertaalt perfect de bodem: iode en florale toetsen maar ook citrusvruchten en wit fruit. De hoeveelheid kalk wordt vertaald in een rijkere wijn (minder kalk) of een strakke wijn (meer kalk).

Wie zijn we ?
Algemene voorwaarden
Privacy