Wijn bevat alcohol en alcohol bevat energie. Telkens stellen wij ons de vraag hoeveel precies? Hoeveel calorieën "drinken wij op" bij elk glas dat wij inschenken? Het korte antwoord? "Dat hangt er van af!"
Heb je je nooit afgevraagd hoe alcohol in wijn terecht komt? Die bekom je door de suikers in het druivensap te vergisten. Naarmate de gisting vordert daalt de concentratie aanwezige suikers en stijgt de concentratie alcohol. Op een bepaald punt stopt dat proces: ofwel spontaan - omdat de suikers volledig verteerd zijn - of omdat de concentratie van de gisten in de alcohol te laag is.
De wijnmaker kan ook een rol spelen in de sturing van de gisting. Porto bekom je bijvoorbeeld door brandewijn toe te voegen aan de most. De alcohol doodt de gisten en de suikers die niet verteerd zijn geeft de zoete smaak aan die wijn. Nobele zoete wijnen bekom je door sulfieten toe te voegen aan het gistingsvat of door het vat heel sterk af te koelen.
Wat ook de reden is van het stoppen van de gisting, de wijnmaker bekomt een product met enerzijds alcohol en een hoeveelheid restsuikers (van 0 - beendroog - tot ca. 250 gram per liter voor de liquoreuze wijnen). Deze cijfers veranderen niet meer spontaan bij de veroudering van de wijn. Het alcoholpercentage - de hoeveelheid alcohol in verhouding tot het volume wijn - wordt verplicht aangeduid op het etiket van de fles. Suikers moeten niet worden aangeduid.
Calorieën in wijn tellen komt uiteindelijk neer op het tellen van de calorieën van de alcohol in de wijn en de calorieën van de restsuikers. De formules zijn eenvoudig. Wetende dat de densiteit van alcohol 0,8 is (alcohol drijft aan het wateroppervlak) en dat elke gram alcohol 7 kCal vertegenwoordigt, vind je zo het aantal kCal per glas wijn:
centiliter x alcoholgehalte x 0,8 x 7 ÷ 10
Elke gram suiker vertegenwoordigt 4 kCal
gram suiker per liter x volume x 0,04
Een glas wijn van 12,5cl aan 12,5% en 2gr restsuikers komt overeen met 89 kCal.
Een glas nobele zoete wijn van 12,5cl bevat 200 kCal. Zij zijn echte caloriebommen.
Met schuimwijnen heb je niet te veel last zolang je je beperkt tot Brut of Brut Nature. Die wijnen bevatten over het algemeen 10% calorieën minder dan hun tegenhangers zonder bubbels.
De kleur van de wijn heeft geen noemenswaardige invloed op het aantal calorieën. Er zijn evenveel calorieën in een glas rosé dan er calorieën zijn in glas witte wijn of rode wijn. Ten minste, voor zover de alcoholpercentages en de restsuikers gelijk zijn.