Loire

Loire

© Ra-smit / Wikipedia
3000 domeinen produceren 2000000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 43000 hectare. De streek geniet van een oceanisch tot oceanisch-continentaal klimaat.

Je kan onmogelijk spreken van “de” wijngaard van de Loirevallei. De wijngaard volgt de Loire, de Vienne en de Cher over meer dan 300 kilometer in een band die op sommige plaatsen tot wel 40 kilometer breed is.

De regio wordt onderverdeeld in geologische subregio’s

  • Het Pays Nantais werd gevormd uit het Massief van Armorica (de oude benaming van een regio die min of meer overeenkomt met Bretagne en Laag Normandië). Graniet, gneiss, micaschiste zijn de hoofdbestanddelen van de bodem.

  • In Anjou bestaat de bodem voornamelijk uit leisteen, zanderige schiste, vulkanische rotsen, afkomstig van het Massief van Armorica.

  • Tussen Angers en Saumur, vind je de verbinding tussen het oude sokkel en het sedimentair bekken meer oostwaarts.

  • Tussen Saumurois en in Touraine, bestaat de bodem uit tufsteen krijt, zand en een mengvorm van klei en silex uit het Parijse bekken.

  • In Berry en in het Centre, vind je het kimmeridge krijt, mergel en silex


Deze geologische diversiteit zorgt voor een veelheid aan bodemstructuren die verschillend zijn van elkaar. Hoeuje ook rekening met het wisselvallig klimaat dan merk je dat al die elementen zeer hard hun stempel drukken op de keuze van druif en toegepaste technieken. De notie van “terroir” is hier heel hard aanwezig, maar ook de interactie tussen bodem, klimaat, druif, en de mens als regisseur.

Wijnen van de Loire