Château de Côme

Château de Côme

Famille Velge

33180 Saint-Estèphe

France

Maurice Velge heeft een ruïne aangetroffen wanneer hij het domein in Saint-Estèphe voor de eerste keer bezocht in 1997. Het belangrijkste kapitaal van het domein waren toen de 2 hectaren wijnstokken die ideaal verdeeld zijn tussen merlot en cabernet-sauvignon op een klei en kalk bodem.

Met die wijngaard beschikte Maurice over een belangrijke troefkaart. Dan nog is het spel niet gespeeld. Groen in het vak, had Maurice een tweede troefkaart nodig. Die vond hij in de persoon van José Bueno. De oude regisseur van Château d'Armailhac en Château Clerc Milon kent het klappen van de zweep als geen ander.

Samen zetten zij een plan op lange termijn op om de oude luister van het domein terug tot leven te brengen. De passie voor de natuur en de wijnbouw van Maurice zijn de leidraad van het plan. Gewapend met zijn kennis, vertaalde José die passie in concrete doelstellingen.

Dat dit plan gewerkt heeft staat buiten kijf. Château de Côme is het eerste domein in Saint-Estèphe dat het biolabel draagt. Dat label was geen doel op zich maar een middel om een doel te bereiken. Bij Maurice leefde de overtuiging dat de biologische wijnbouw hem beter in staat stelde om een stijl in de wijn te bekomen die zijn voorkeur draagt. Het was voor Maurice de manier om een wijn te ontwikkelen die elegantie en noblesse als kwaliteitskenmerk draagt.

Volgens dezelfde logica heeft Maurice een wijn zonder toegevoegde sulfieten op de markt gebracht: Réserve du Baron. De wijn is fijner, speelser en verteert beter loofde Maurice zijn wijn. Nog steeds is Château de Côme het enige domein in Saint-Estèphe en omstreken die de stap heeft gezet.

De klimaatopwarming was een echte zorg voor Maurice. Hij laat dan ook de nieuwe percelen die aan het domein werden toegevoegd aanplanten met Petit Verdot. In gelijke omstandigheden produceert die druif minder suiker dan Merlot en Cabernet.

Zijn laatste avontuur was de vinificatie van een witte wijn op basis van sauvignon blanc, sauvignon gris en muscadelle. Hij heeft de eerste jaargang van Blanc de Côme gekend. Spijtig genoeg zal hij nooit devolgende jaargangen kunnen proeven.

De wijnen van het domein