Hoe bewaar je bewaarwijn

Hoe bewaar je bewaarwijn

Wijn blijft evolueren

Als het lot hem gunstig gezind is, dan mag de bewaarwijn, ongeacht zijn oorsprong - Bordeaux, Bourgogne, Piemonte, Toscana, Rioja, Rhône, ... - de magie tonen van een geslaagde versmelting tussen aroma's en materie.

Wijn is een levend product, een voedingsmiddel dat continu evolueert. In de fles is de wijn van vandaag niet helemaal dezelfde als die van gisteren en ook niet helemaal dezelfde als die van morgen. Sommige wijnen evolueren snel, voor anderen gebeurt dat trager. Maar uiteindelijk eindigt de wijn die niet werd gedronken als... azijn.

Gezien de prijs van sommige wijnen kunnen we best even stilstaan bij de bewaring van de wijn. Hoe zorgen we ervoor dat een wijn zijn kwaliteiten zo lang mogelijk behoudt? Hoe helpen we de wijn om waardig te verouderen en ons te verbluffen door zijn maturiteit.

Vier aandachtspunten

De veroudering van wijn hangt af van 4 parameters: temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en licht.

De temperatuur waarbij de wijn bewaard wordt is best constant. Een te hoge temperatuur bevordert de verdere evolutie van de wijn en kunnen een aantal aroma's ontaarden. Bij een te lage temperatuur treedt kristallisatie van de wijnsteenzuur op. Op zich is dit niet erg: dergelijke kristallen zijn kleur- en smaakloos. Nadeel is dat de tannine aan de kristallen hechten waardoor meer droesem neerslaat. Je zal voorzichtig de fles moeten decanteren.

De vochtigheid is ook belangrijk. De meeste bewaarwijnen worden afgesloten met een natuurlijke kurk. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, riskeer je dat de kurk aan elasticiteit inboet. De fles begint dan te lekken en bacteriën krijgen vrij spel om achter de kurk te feesten. Je kan trouwens best de flessen horizontaal lageren. Zo blijft de kurk vochtig aan de binnenkant van de fles.

Dankzij de verluchting kan je muffe geuren vermijden. Deze geuren kunnen als echte spelbreker optreden als de wijn te lang in zo'n omgeving bewaard werd. Zelfs de geur van het karton of het hout van de verpakking kan de wijn benadelen. Deze geuren vinden via de minuscule poriën van de kurk de weg tot de inhoud van de fles en bederven de wijn.

UV-stralen zijn belangrijke chemische katalysatoren. Daarom wordt de wijn over het algemeen in donkere flessen bewaard. Hoe minder UV-stralen, hoe beter.

In een notendop: wijn wordt het best bewaard in een goed verluchte, donkere, frisse ruimte die niet te koud is, bij voldoende vochtigheid. Alle wijnen hebben baat bij een bewaringstemperatuur van 11 à 12 graden: witte wijn, rode wijn, zoete wijn, mousserende wijn, ... De vochtigheidsgraad bij die temperatuur zou rond de 75% moeten schommelen.

Eigenlijk mogen we best jaloers zijn op onze voorouders: hun grote huizen werden gebouwd bovenop de ideale kelder om wijn te bewaren.

Moderne technieken

De nieuwste huizen worden gebouwd rekening houdend met het comfort van de inwoner. Aan het comfort van de wijn wordt veel minder aandacht besteed. Gelukkig kunnen de modernste technieken ons helpen om de ideale omgeving te creëren.

In een bestaande kelder kan een luchtregelaar worden geplaatst die de temperatuur en de luchtvochtigheid constant houdt. Sommige compacte systemen worden geïnstalleerd in een gat tussen de wijnkelder en een aanpalende ruimte. Langs de kant van de wijnkelder worden temperatuur en vochtigheid geregeld en de excessen worden geëvacueerd in de aanpalende ruimte.

Je kan een wijnkelder graven als je geen ruimte in jouw kelder kan voorzien als wijnkelder. Hélicave heeft bijzonder ingenieuze kelders bedacht. Ze zijn compact en performant. Dankzij een natuurlijke ventilatie verbruiken ze amper energie. Afhankelijk van de grootte van de kelder kan je 630 tot 2820 flessen bewaren. Je kan bij Vinotilus meer informatie bekomen.

De wijnkast is een goede oplossing indien je niet over een kelder beschikt of als je er geen kan graven. De kast is practisch, compact en laat toch toe om 30 tot 300 flessen te bewaren.

Je vindt 2 soorten wijnkasten. De eerste soort dient louter en alleen voor de bewaring van wijn. De temperatuur is dezelfde in de hele kast. De tweede soort kent meerdere apart afstelbare compartimenten. Hierdoor kan je een compartiment koelen of opwarmen tot aan de juiste temperatuur voor het opdienen van de wijn. Zo'n kasten zijn vooral gegeerd in het professioneel circuit en fungeren als laatste post vooraleer de fles wordt uitgeschonken.

Advies

Uiteraard staan wij jou bij om je zo goed mogelijk te adviseren bij de aanleg van een wijnkelder. Bovendien kunnen we jou tips geven om de wijnkelder te organiseren en indien gewenst, te helpen bij de inventarisatie en waardering ervan.