Castello di Castellengo

Castello di Castellengo

Magda & Alessandro Ciccioni

Frazione Castellengo 29/31

13836 Cossato

Italia

Het Castello di Castellengo, gelegen op de heuvels van Biella onder het Monte Rosa-massief in het Noorden van de Piemonte, produceert al eeuwen voortreffelijke wijnen. De magie van de wijnen komt van de oude gletsjergebieden waarop de meeste Nebbiolo- en Erbaluce-druivensoorten zijn verbouwd.

Een document uit 1682 vermeldt de persen, foeders en vaten in de kelder van Castellengo. In 1748 werd een gerechtelijk verslag opgesteld dat de feodale bezittingen van Castellengo bepaalt en de gebruikte teeltsystemen vastlegt. De eerste boekhouding en de eerste commerciële geschriften dateren uit 1888.

Dit eeuwenoude erfgoed is belangrijk voor Magda en Alessandro Ciccioni. Ze herbeleven deze traditie dagelijks en slagen erin om hier en daar oude wijngaarden verspreid over de heuvels tussen het kasteel en Mottalciata aan te kopen. Dit onophoudelijke, geduldige werk leidde tot "Centovigne": het domein met de honderd wijngaarden.

De 18e-eeuwse wijnkelders gebruiken betonnen vaten en grote eikenhouten vaten om de wijnen te laten rijpen en rijpen, waarbij hun ervaring wordt toegepast zonder oude tradities te vergeten.

De wijnen van het domein