Domaine Dirler-Cadé

Domaine Dirler-Cadé

Jean et Ludvine Dirler

13, rue d'Issenheim

68500 Bergholtz

France

Jean Dirler streek in 1871 neer in Bergholtz (Haut-Rhin, Elzas), installeerde zich als “gourmet”, en richtte het domein Vins Dirler op. Ondertussen zijn we 5 generaties verder en na Jean, Georges, Georges, Jean-Pierre staat opnieuw een Jean Dirler aan het roer van het domein.

Het domein is op meer dan 1 vlak pionier. Samen met Dopff - een domein in Riquewihr - waren ze de eersten om een schuimwijn te maken. Veel later, in 1998, maakten Jean-Pierre en Jean de keuze voor de biodynamische wijnbouw. Sindsdien ploegt een trekpaard in de wijngaarden van het domein.

De zorg voor het milieu is een constante zorg van het domein. Dat de wijnen daardoor scherper en snediger worden is de juiste beloning voor het harde werk.

In 1998 huwde Jean met Ludivine, de dochter van Léon et Nicole Hell-Cadé, wijnmakers in Guebwiller. Vanaf wijnjaar 2000 worden de percelen geïntegreerd in het domein Dirler. De naam van het domein verandert in Dirler-Cadé. Beetje bij beetje worden de percelen Cadé ook aan de biodynamische wijnbouw onderworpen. 

Het nieuwe domein vertegenwoordigt 18 hectaren en bewerkt 4 Grand Cru: Saering, Spiegel, Kitterlé en Kessler. Jean stelt alles in het werk om de voornaamste druivenrassen volledig te laten ontplooien op hun specifieke terroir: Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Blanc, pinot noir en Sylvaner.

De keuze aan wijnen is enorm. Naast de 4 Grand Crus, werkt het domein op een heleboel percelen die apart gevinifieerd worden, zoals de boeiende "Belzbrunnen" die kandidaat is om toe te treden tot een Premier Cru-appelatie. Dit geeft een beeld van de mogelijkheden dat het domein biedt. 

Ondanks de veelheid aan keuze worden alle verbonden door een rode draad: de vastberadenheid en het rigoureuse werk. De druiven worden geheel geperst in pneumatische persen. Nadien fermenteert het sap in grote foedralen of in inox vaten gedurende 3 weken tot 3 maanden. De rijping op fijne gisten duurt 9 tot 12 maanden vooraleer de wijnen gefilterd worden.

Het resultaat van dat werk vind je in de wijnen van het domein: allen zijn snedig, rechtlijnig, kristallijn en karaktervol. Deze wijnen brengen een boodschap over die ontstaat uit druif, bodem en de inzichten van een bovengemiddeld gepassioneerd wijnbouwer.

De wijnen van het domein