Domaine J. Laurens

Domaine J. Laurens

Jacques Calvel

La Digne d'Amont

11300 La Digne d'Aval

France

In de wijnwereld heeft Domaine J. Laurens al in de jaren 80 een vooraanstaande plaats ingenomen. Een Champagnemaker met een scherp oog voor het potentieel van de Limoux-terroir koos ervoor daar zijn droom te verwezenlijken. Michel Dervin, met een heldere visie, omarmde deze eervolle appellation d'origine contrôlée, één van Frankrijks oudste, om de vermaarde Blanquette de Limoux te vervaardigen.

Het stokje werd in 2002 doorgegeven aan Jacques Calvel, die vastbesloten was om het domein een nieuwe dimensie te geven. Steunend op de ervaring van Michel en met de vakkennis van keldermeester Henri Albrus, werkte Jacques aan de uitbreiding en de modernisering van de kelder, steeds met de kwaliteit als leidende ster door de seizoenen heen.

Ik situeer mijn eerste ontmoeting met Jacques in deze periode, en zijn project wist mij direct te boeien. "Michel Dervin", zei Jacques, "heeft het geheime ingrediënt van Champagne naar ons domein gebracht. Dat ingrediënt is samen te vatten in één enkel woord: geduld. Ook al is Limoux de geboorteplaats van de mousserende wijn, enkel geduld tilt de kwaliteit naar een hoger niveau."

Domaine Laurens wijdt zich volledig aan mousserende wijnen, maar beperkt zich niet tot de gebruikelijke Blanquette. In 1997 schitteren twee nieuwe crémants op het toneel: "Les Graimenous" en de cuvée "Les Demoiselles", met een verfijnde balans van chardonnay, chenin blanc en pinot noir. In 2007 voegen ze met "La Rose N° 7" een rosé toe aan hun assortiment en later wagen ze zich aan een méthode ancestrale en een extra brut.

De faam van het domein is geen toeval; het is het resultaat van toewijding, zowel in de wijngaard als in de kelder. Een monument van hun toewijding is bijvoorbeeld de nieuwe rijpingskelder die in 2015 geopend werd. Die zorgt voor meer ruimte om te blijven innoveren zonder de essentie van hun vakmanschap uit het oog te verliezen.

Domaine J. Laurens blijft trouw aan zijn roots, door innovatie te combineren met het erfgoed dat verbonden is met het terroir. Het assortiment van verfijnde en authentieke bubbels overtreft glansrijk de verwachtingen van de meest veeleisende kenners.

De wijnen van het domein