De 170 hectare wijnstokken van het Mas Amiel zijn genesteld aan de voet van de Pyreneeën in de Roussillon. 130 percelen zijn verspreid tussen de "garrigue", de wilde planten en de struiken. Toen ik deze uitzonderlijke plek ontdekte, stelde ik mezelf een uitdaging: geweldige wijnen maken. steekt Olivier Decelle van wal.
Historisch gezien heeft Mas Amiel altijd beroemde zoete wijnen geproduceerd. Het doel was om de wijngaard vooruit te helpen en naar een hoger kwaliteitsniveau te brengen, zodat Mas Amiel een internationale dimensie zou bereiken.
De andere uitdaging bestond erin om heerlijke droge wijnen te maken in een regio die de productie ervan had gestaakt in de jaren 1950. Nochtans is het terroir veelbelovend. De grote kracht van Mas Amiel ligt in de rijkdom en diversiteit van zijn terroir.
Olivier twijfelde geen moment zodra de AOC Maury Sec in 2011 terug werd erkend. Deze heroprichting moet je niet anders zien als een rechtmatige terugkeer van de dingen de zoete wijnen kenden in de jaren 1930 een zodanig succes dat elke andere productie op de achtergrond verdween. Nochtans produceerden de wijnmakers van Maury droge wijnen sinds de Middeleeuwen!
Vandaag heeft het landgoed een indrukwekkend aanbod van Maury Sec, met een aanbod variërend van "vrienden" wijn tot complexe wijn, die de meest veeleisende klant zal overtuigen.
Zijn er nog uitdagingen voor Olivier? Ja: de bescherming, de verbetering maar ook de overdracht van dit prachtige erfgoed genieten de hoogste prioriteit in zijn ogen. De omschakeling naar biodynamische wijnbouw moet je dan ook in deze context beoordelen.