Clairette

Clairette

© Christophe Grilhé

Geschiedenis van Clairette

Clairette is een witte druivensoort waarvan de oorsprong stamt uit de Klassieke periode. Hij vond zijn eerste stek in de Languedoc, meer bepaald in de Languedoc. Nog steeds is dit zijn belangrijkste terroir.

Vreemd genoeg haalt hij zijn beroemdheid meer uit de herkomstbenaming Clairette de Die, alhoewel deze mollige, mousserende wijn uit de Côtes du Rhône voor minimum 75% bestaat uit Muscat à Petit Grains en voor maximum 25% uit Clairette.

De druif wordt vermeld in 2 herkomstbenamingen die hem volledig toegewijd zijn: Clairette de Languedoc en Clairette de Bellegarde. In die laatste herkomstbenaming is Clairette een mono-cepage. Die herkomstbenaming ligt overigens volledig omgeven door de Costières de Nimes in de Zuidelijke Rhône.

Buiten Languedoc en de Zuidelijke Rhône, vinden we Clairette ook in Zuid-Afrika, Australië en Sardinië.

Hoe herken je clairette?

  • Einde van jonge witte twijgen zijn donzig met een karmijnrode rand. 

  • De jonge bladeren zijn donzig een vertonen een gele kleur. 

  • De volwassen bladeren tonen 5 lobben met smalle laterale sinussen met diepe uitsnijdingen, een gesloten petiolaire sinus met bovenliggende randen. De tanden aan de rand zijn spitsig en klein. Het blad is donzig tot behaard. 

  • De trossen zijn cilindrisch tot kegelvormig, niet erg compact en gevleugeld. De bessen zijn elliptisch, tot puntig. De tint is wit, bezaaid met donkere punten.

Clairette is een sterk druivenras, bestand tegen droogte, maar waarvan de takken gevoelig zijn voor de wind. De plant is gevoelig voor meeldauw, mijten en parasieten.

Hoe proeft clairette?

Clairette kenmerkt zich door zijn aroma's van appel en grapefruit, aangevuld met subtiele tonen van witte bloemen, een beetje muskus, aroma's van venkel en linde. Deze druif geeft zeer alcoholische wijnen, die dankzij zijn zuren een mooie frisheid behouden. De wijn is gevoelig voor oxidatie: je drinkt hem best binnen het jaar.

Wijnen met clairette