Lledoner Pelut

Lledoner Pelut

Geschiedenis van de Lledoner Pelut

De oorsprong van deze oude mutatie van de Grenache Noir vinden we terug in de 11de eeuw, in het Noorden van Spanje, in Catalonië en in Castilla-La Mancha. Dat de voorvader Grenache is lijdt geen twijfel: Lledoner is trouwens een oude Spaanse benaming die aan Grenache werd gegeven.

De druif is dankzij de pelgrims op de terugtocht van hun bedevaart in Compostella in Frankrijk geraakt. In de Languedoc en in de Roussillon heeft de druif een tweede heimat gevonden. Nu ja, wat heet tweede heimat, de teelt van Lledoner Pelut blijft eerder confidentieel. In totaal vinden we minder dan 1000 Ha met deze druif, allemaal gelegen in Spanje en Frankrijk.

De opwarming van het klimaat kan hier verandering in brengen. Een aantal wijnbouwers grijpen naar druivenrassen die minder suikers ontwikkelen in hun sap, zoals het geval is bij deze mutant. Minder suikers betekent immers een betere controle over de alcohol in de wijn.

Zoals hierboven aangegeven, is Lledoner een oude Spaanse benaming voor Grenache of, zo je wil, Garnacha. De haartjes die je op de bladspiegel onderaan vindt liggen aan de oorsprong van het adjectief. Peluda is Spaans voor harig. Van Peluda naar Pelut is maar een kleine stap.

Hoe herken je lledoner pelut?

  • Katoenachtige botten;

  • De jonge bladeren zijn felgroen;

  • De ranken zijn grasgroen; naar het einde van het seizoen zijn ze geel;

  • De bladeren tonen rechte tanden. De nerven zijn rood. De bladspiegel bovenaan is glad en harig aan de onderkant. Dit kenmerk is het enige dat Lledoner Pelut onderscheidt van Grenache Noir.

  • De trossen zijn middelmatig groot. De bessen hebben een gemiddelde grootte (zijn iets kleiner dan die van Grenache) en zijn licht elipsvormig.

Lledoner Pelut is productiever dan Grenache Noir.
De plant is gevoelig voor spinachtigen.

Zo proeft de lledoner pelut?

Rode doorzichtbare schitterende kleur. Het parfum toont veel gelijkenissen met dat van Grenache Noir: rood fruit en kruiden. De krachtigere wijnen vertonen toetsen van olijftapenade, chocolade en leer. De wijn vertoont een lichte tanninestructuur die meestal mooi rijp is.

Wijnen met lledoner pelut