Macabeu

Macabeu

Geschiedenis van de macabeu

We weten vrij weinig over deze witte druif. Wellicht vindt die zijn oorsprong in Spanje, meer bepaald in Aragon en Catalonië. Nog steeds vinden we daar de grootste producties wereldwijd van die druif, vooral in Catalayud. 

Macabeu wordt vaak vermengd met xarel lo en parellada voor de productie van de mousserende wijnen gekend als Cava. Alhoewel Cava over heel Spanje mag worden geproduceerd, vindt het gros van de productie ten Zuiden van Barcelona plaats. Last but not least, is macabeu de voornaamste witte druif in de Rioja, waar die beter bekend is onder de naam viura.

32000 hectaren wijngaard worden gereserveerd voor de productie van macabeu in Spanje. Frankrijk volgt ver achterop met een productie van 2800 hectaren. Daar vinden we de druif voornamelijk terug op de hellingen van de Roussillon. De andere aanplantingen zoals in de Aude of de Pyrénées orientales zijn eerder anecdotisch. 

We treffen ook wat Macabeo in Griekenland aan.

Hoe herken je macabeu?

  • De botten zijn eerder katoenachtig met een rode rand,

  • De jonge bladeren zijn geelachtig, vertonen bubbels en zijn behaard,

  • De kruidachtige rank heeft afgeplatte en gestreepte internodiën.

  • De volwassen bladeren zijn groot en bestaan uit 5 lobben. De petiolaire sinus heeft de vorm van een gesloten lier. Het bladoppervlak is lichtgroen en glanzend. De onderkant van de bladoppervlakte is behaard,

  • De trossen zijn zwaar en de bessen redelijk groot, rond en goudkleurig bij volledige maturiteit. De schil is dun en de druif is bijzonder sappig.

Om de productie van de plant in toom te houden is het belangrijk om kort te snoeien. Echter, de snelle groei is ook nadelig voor de plant: de jonge ranken knappen gemakkelijk af onder invloed van de wind. Deze plant vindt vooral zijn gading op een lichte helling met weinig gesteente, op een warm en goed gedraineerd terroir.

De plant houdt niet van frisse en vochtige ondergronden. Bij droogte verliest de plant snel zijn bladeren. Een plant die zijn wortels vindt in een rijke bodem is gevoelig voor echte meeldauw en grijsrot. Verder is de plant gevoelig voor mijten en .

10 klonen van deze druif zijn goedgekeurd voor de productie van wijn.

Hoe proeft macabeu?

Macabeu wordt regelmatig gemengd met grenache blanc. Het is een mooi en levendig product, maar weinig expressief en niet lang houdbaar. Op rijping is de wijn behoorlijk alcoholisch, met aroma's van verse ananas, anijs, honing, kokosnoot, tonen van venkel, peperkoek, enz.

Gebruikt als basis voor mousserende wijn, geeft het een goede bubbelfineness en een delicaat aroma. Gevinifieerd als een natuurlijke zoete wijn, heeft hij een goed vermogen om suikers op te hopen en produceert hij een strogeel, zuurarm product.

Wijnen met macabeu