Malvasia

Malvasia

© DOCa Rioja

Malvasia-wijnen waren erg gegeerd tijdens de Middeleeuwen. Volgens een populaire legende verkoos de ter dood veroordeelde George Plantagenet ervoor om verdronken te sterven in een vat van deze wijn.

Geschiedenis van malvasia: een mediterrane odyssee

Malvasia belichaamt de geest van een diverse en historisch rijke Middellandse Zee en brengt in elk glas een deel van de legende en een unieke uitdrukking van de plaats waar de druif rijpte. De veelzijdigheid van deze kameleon maakte de druif geliefd over de eeuwen en culturen heen.

Malvasia is de benaming voor een familie van oude druivensoorten waarvan wordt aangenomen dat ze hun oorsprong vinden in Griekenland. De naam is alleszins afgeleid van Monemvasia, een Griekse havenstad waar de wijnhandel in de Middeleeuwen bloeide.

De druif kent een heel aantal variaties die wellicht door mutaties op verschillende terroirs zijn ontstaan. Het moet ons daarom niet verwonderen dat de druif, geholpen door kooplieden en zeelieden, zich heeft kunnen vestigen op een veelheid aan bodems in de Middelandse Zee.

Venitiaanse kooplieden brachten de druif naar het Italiaanse schiereiland. Daar drukken verschillende varianten van de druif zich uit gaande van de zoete wijnen van Malvasia delle Lipari tot de droge, minerale uitdrukkingen van Malvasia di Candia in de regio Emilia-Romagna.

De combinatie met de vulkanische gronden is bijzonder geslaagd. We vinden de druif op de Canarische Eilanden (MalvasÍa Volcánica) en de Azoren. Malvasia Candida ligt aan de basis van de beroemde Madeira-wijnen.

Hoe herken je malvasia?

Afhankelijk van de kloon of subvariëteit, kunnen de ampelografische kenmerken van malvasia variëren.Toch zijn er een aantal overeenkomsten

  • Jonge malvasiabladeren zijn meestal lichtgroen van kleur met zilveren of lichtgouden tinten.

  • De volwassen bladeren hebben verschillende vormen, variërend van drielobbig tot vijfhoekig met min of meer diepe petiolaire sinussen; de onderkant heeft soms een lage donsdichtheid.

  • De trossen zijn over het algemeen kegelvormig, soms gevleugeld, met kleine tot middelgrote bessen.

  • De schil van de bessen varieert van groengeel tot goudkleurig. Bij overrijping gaat de kleur over in amberkleurige tinten.

Malvasia is een aanpasbare druivensoort. Afhankelijk van de omgeving is hij kwetsbaar voor echte meeldauw en botrytis. Botrytis kan gunstig zijn bij de productie van zoete wijnen.

Hoe proeft malvasia?

Deze witte wijnen onderscheiden zich door hun stilistische diversiteit. De waaier aan kenmerken komt neer op een bloemig parfum. We herkennen vaak jasmijn, sinaasappelboom en acacia. Deze worden vergezeld met rijp fruit zoals abrikoos, perzik en soms tropische nuances.

In de mond is wijn licht tot medium body. De zuren variëren van laag tot matig hoog, waardoor de wijn fris of vetter gaat proeven.

Het palet van de zoete wijnen zoals Italiaanse passitos gaat van honing tot gedroogd fruit. De textuur is rijk en omhullend.

Welke gerechten passen bij malvasia?

Deze wijnkameleon biedt een breed spectrum aan gastronomische combinaties. Een droge en minerale wijn past heerlijk bij zeevruchten, gegrilde vis of gerechten met verse kruiden. De zoete malvasia's vormen prachtige combinaties met blauwe kazen, desserts gemaakt met geel fruit.

Wijnen met malvasia