Rufete Tinto

Rufete Tinto

Kleine geschiedenis van rufete tinto

Rufete tinto is een eeuwenoude druivensoort van het Iberisch schiereiland. Het vindt zijn wortels voornamelijk in de regio Salamanca in Spanje en in Portugal waar het ook bekend staat als tinta pinheira in de vallei van de Douro. Hoewel niet zo wijdverspreid of bekend als andere Iberische druivensoorten, speelt rufete een belangrijke rol in de uitdrukking van lokale terroirs en in de productie van unieke en onderscheidende wijnen.

De geschiedenis van rufete tinto is die van een vaak vergeten druivensoort die overschaduwd wordt door bekendere variëteiten zoals tempranillo of touriga nacional. Door zijn weerstand en zijn vermogen om zich aan te passen aan moeilijke terroirs – vaak gekenmerkt door arme bodems en barre klimaten – heeft rufete echter door de eeuwen heen stand kunnen houden.

Over het algemeen wordt rufete tinto gemengd met andere druivensoorten. Toch slagen steeds meer getalenteerde wijnbouwers erin om de kwaliteiten van deze prachtige druivensoort te extraheren in single-varietal wijnen.

Hoe herken je rufete tinto?

  • Rufete tinto wordt gekenmerkt door kleine, compacte trossen en middelgrote bessen, met een relatief dikke schil die hem goed beschermt.

  • Volwassen bladeren zijn middelgroot, meestal vijfhoekig met vijf lobben.

Het is een vroege druivensoort, zowel in rijping als in bloei, waardoor hij kwetsbaar kan zijn voor voorjaarsvorst, maar ook geschikt is voor streken waar de zomers kort zijn.

Hoe proeft rufete tinto?

Wijnen gemaakt van rufete tinto zijn doorgaans fijne en elegante wijnen, vaak met een gemiddelde concentratie en een matig alcoholgehalte. Ze kunnen een tamelijk gevarieerd aromatisch bereik bieden; op de neus worden aroma's van bosvruchten, delicate bloemige tonen en soms een uitgesproken mineraal karakter onthuld. De tannines zijn over het algemeen soepel en de zuurgraad, vrij hoog, zorgt voor een grote frisheid in de mond. De kleur is vaak minder intens dan andere Spaanse of Portugese rode wijnen en neigt eerder naar robijnrood dan naar dieprood.

Sommigen herkennen een rustieke elegantie en een discrete charme die liefhebbers van subtiele wijnen kunnen verleiden. De beste rufete-wijnen benadrukken vaak het fruitige en kruidige karakter van de druif, met rijpingsmogelijkheden die extra complexiteit met zich mee kunnen brengen in de vorm van leer-, tabak- en bostonen.

Welke gerechten combineren met rufete tinto?

Qua gastronomie past rufete tinto perfect bij de regionale keuken van Salamanca of Noord-Portugal. Denk aan gerechten met een overvloed aan Iberische ham, gegrild vlees of zelfs langzaam gegaarde gerechten die een wisselwerking kunnen hebben met de finesse en tannines van rufete. Kaasliefhebbers zullen ook genieten van de combinatie van rufete met zachte of halfharde kazen.

Wijnen met rufete tinto