Zinfandel

Zinfandel

© Photosearch

Kleine geschiedenis van zinfandel

Hoewel de oorsprong van zinfandel in Europa ligt, werd deze rode druivensoort lange tijd beschouwd als de wijnambassadeur van Californië. Het verhaal van zinfandel leest als een echte avonturenroman die begint in de Balkan. Genetische analyses hebben zijn voorouders teruggevoerd tot Kroatië, waar hij bekend staat als crljenak kaštelanski, en er is ook een relatie met de Italiaanse primitivo vastgesteld.

In het midden van de 19e eeuw ontscheepte zinfandel aan de westkust van de Verenigde Staten, waar hij met open armen werd ontvangen. De druif geniet van de warme Californische zon en doorstaat moeiteloos de grillen van Moeder Natuur, gaande van hittegolven tot aardbevingen. Zinfandel is zeer geliefd in de VS waar hij emblematisch voor de pioniersgeest van de Amerikaanse wijnbouw én een lavende rol speelde bij andere pioniers: de dorstige mijnbouwers van de Gold Rush.

Zinfandel wordt vaak ook als witte wijn gevinifieerd. Toch behoudt de wijn een zeer lichtroze schijn en worden daarom vaak blush zinfandel genoemd.

Hoe herken je zinfandel?

Ampelografisch gezien onderscheidt zinfandel zich door grote, losse trossen grote bessen die behoorlijk heterogeen rijpen, waardoor soms wijnen ontstaan ​​met interessante fruitprofielen in verschillende rijpingsstadia. De bladeren zijn vrij groot, vijflobbig, vaak met een donzige onderkant.

Hoe proeft zinfandel?

Een zinfandel is een feest voor de smaakpapillen. Typisch biedt een zinfandel een uitbarsting van smaken van rijp rood en zwart fruit, zoals bramen, pruimen en zwarte kersen. Vaak merken we de subtiele toevoeging van vanille en eikenhout tijdens het rijpen, evenals kruidige accenten van zwarte peper of kruidnagel. Met vrij robuuste tannines en een mooie zuurgraad die ondanks het soms hoge alcoholgehalte behouden blijft, is zinfandel een vlezige, wellustige en vaak behoorlijk geconcentreerde wijn.

En niet te vergeten: een zinfandel kan jong worden geproefd om de vurige en overvloedige fruitigheid ervan te waarderen, maar de beste exemplaren zullen gracieus verouderen en in de loop van de tijd complexere tonen van kreupelhout en gedroogde vijgen ontwikkelen.

Welk gerechten combineer je met zinfandel?

Op culinair vlak is zinfandel de ideale begeleider van pittige en intense gerechten. Het gaat uitstekend samen met barbecue- en gerookte gerechten, rood vlees natuurlijk, en niet te vergeten sterke kazen en kruidige gerechten. Zinfandel heeft zelfs een reputatie opgebouwd als de ultieme pizzawijn, dankzij zijn vermogen om rijke, tomatenachtige smaken in balans te brengen.

Wijnen met zinfandel