Coteaux d'Aix-en-Provence

Coteaux d'Aix-en-Provence

© Sébastien Jermer / Unsplash
77 domeinen produceren 179000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 4400 hectare. De streek geniet van een Mediterraans klimaat.

De herkomstbenaming Coteaux d’Aix-en-Provence ligt in het Westen van de Provence. Van Noord tot Zuid strekt ze zich van de Durance tot de Middellandse Zee en van de Rhône in het Westen tot de berg Sainte-Victoire in het Oosten. De wijngaarden bevinden zich tussen en in het laaggebergte dat evenwijdig loopt met de kustlijn: de chaîne de la Nerthe, chaîne de la Fare, chaîne d’Eguilles et de la Trévaresse en de chaînon des Costes, verlengd tot de Alpilles.

Het klimaat is resoluut Mediterraans en wordt getekend door de Mistral, een Noordelijke droge en koude wind die de Rhône volgt. De streek kent 2900 uren zon per jaar. De regenval berperkt zich tot de lente en de herfst.

De bodem lijkt heel hard op die van de Zuidelijke Rhône: klei en kalk doorspekt met keien hier, zanderig en kleiachtig daar. Over het algemeen zijn de bodems heel arm. Enkel heel resistente plantensoorten zoals de fameuse "garrigue" hebben een kans. Garrigue en... olijfbomen en druivelaars!

Wijnen des Coteaux d'Aix-en-Provence