Côtes du Rhône méridionales

Côtes du Rhône méridionales

© Chimigi / Wikipedia
5500 domeinen produceren 3,4 Mio hectoliter wijn op een oppervlakte van 69000 hectare. De streek geniet van een mediteraans klimaat.

De Zuidelijke Rhône

De "Côtes du Rhône méridionales" of nog de Zuidelijke Rhône is dan wel in de Rhônevallei gevestigd, toch heeft ze meer gemeen met de twee wijngaarden die dit wijngebied scheidt: de Languedoc en de Provence. Zowel op klimatologisch, geologisch als cultureel vlak vind je overeenkomstige punten tussen de 3 wijngaarden.

Het klimaat is Mediterraans. In de zomer zorgt de zon voor snikhete dagen. De dominante wind is de Mistral die van Noord naar Zuid de Rhône volgt en zowel een zegen als een vloek is voor de streek. Na elke regenbui steekt de Mistral op en droogt hij de wijngaarden. We gaan hier erg weinig rotting vinden. Maar de wind waait ook in de zomer en droogt dan een kurkdroge bodem verder op.

De geologische omgeving werd tientallen miljoenen jaren geleden gevormd en bepaald. Wanneer de scheiding tussen het Rhônebekken en de Middellandse Zee begeeft, stort het water naar de zee en laat het mineraalrijke sedimenten achter op de Rhônevlakte.

De wijncultuur is ook sterk verschillend met de Noordelijke wijngaard. De wijnmaker kan kiezen uit een ruimer palet aan druivenrassen. Zoals in het Noorden plant hij Syrah, Roussanne, Marsanne en Viognier. In de Zuidelijke Rhône zijn we evenwel in Grenacheland aangekomen. Grenache Noir en Blanc zijn de hoofddruiven. Naast de reeds opgenoemde druiven kan de wijnmaker verder kiezen uit 15 andere rassen waaronder Mourvèdre, Counoise, Bourboulenc, Clairette en Picpoul.

Met zo'n ruime keuze staat enkel de handigheid van de wijnmaker bij de assemblages en de kennis van terroir en plant in de weg om een zeer mooie wijn te maken.

Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages

De Zuidelijke Rhône is ook het gebied waar de wijn met herkomstbenaming Côtes du Rhône wordt gemaakt. Over het algemeen zijn het wijnen waarvan Grenache het hoofdbestanddeel is.

Côtes du Rhône Villages zou kwalitatief iets beter moeten zijn dan Côtes du Rhône. Deze herkomstbenaming werd in 1967 opgericht en bepaalt een strikter kader voor wijn die afkomstig is uit 95 gemeenten van de Gard, de Ardèche, de Drôme en de Vaucluse. Een aantal wijndorpen mogen de naam van een gemeente toevoegen aan de herkomstbenaming. Bijvoorbeeld: "Côtes du Rhône Villages Signargues".

Wat later hebben een aantal gemeentes de melding "Côtes du Rhône Villages" mogen loslaten en zijn ze verdergegaan als gemeentelijke herkomstbenaming. De meest beroemde van de streek zijn ongetwijfeld Gigondas en Vacqueyras. In 2018 is Cairanne de laatste in de rij die de gemeentelijke benaming heeft bemachtigd.

Op die manier is een hiërarchisch systeem ontstaan waarlangs een wijndorp de echelons kan opklimmen. Van Côtes du Rhône tot gemeentelijke herkomstbenaming langs de Côtes du Rhône Villages en de gemeentelijke Côtes du Rhône Villages.

Hierbij willen we toch een kanttekening maken. Niet alle gemeentes hebben dit traject moeten afleggen. Châteauneuf-du-Pape bijvoorbeeld was sinds het begin een gemeentelijke herkomstbenaming.

Wijnen des Côtes du Rhône méridionales