Bourboulenc

Bourboulenc

© Christophe Grilhé

Geschiedenis van de Bourboulenc

Bourboulenc vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de Provence. Hij heeft het Middellandse Zeegebied nooit verlaten en met slechts 550 hectaren figureert hij als een klein duimpje in de druivenwereld.

De Oude Grieken zouden hem al geplant hebben in het Klassiek Tijdperk maar de eerste geschreven vermelding vinden we terug in 1515, in een verhandeling over de landbouw "Promesse de rompre un pré et de planter": "Ex bona et fertile vinea videlicet espace, buguera nigra, espagnens, ribiers, brossonaulx, rodeilhac, borbolenques". De naam komt wellicht van een wijngaard in Aubignan: Barbolonquiera.

Bourboulenc vinden we slechts zelden terug als belangrijkste druif in een wijn (bijvoorbeeld in Bandol), laat staan als monocépage. Hij is wel de perfecte metgezel van een aantal meer prestigieuze Zuiderse druiven zoals Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne en Viognier.

Bourboulenc houdt van de hitte en de zon, een droog klimaat en lage hoogtes. Hij is volledig in zijn sas in arme gronden. Bourboulenc is weinig onderhevig aan ziektes maar hij is moeilijk om te kweken gezien de lange rijpingsperiode. Zelfs in het warme Zuiden is het gemeenbeeld om Bourboulenc te plukken na de rode druivensoorten.

Hoe herken je bourboulenc?

  • Het uiteinde van de jonge ranken is donzig;

  • De jonge bladeren zijn geel en gebronsd;

  • De ranken vertonen een rode schijn tussen de knopen;

  • De volwassen bladeren hebben een vijfhoekige vorm en tellen drie lobben. De lobben rond de petiolaire knoop overlappen elkaar. De centrale lob is uitgestrekt, kleine tanding van de bladrand. Het blad is mat, vertoont bellen en rimpels. De onderkant van het blad kan licht donzig zijn.

  • De trossen vallen groot uit. De middelgrote bessen zijn elipsvormig. De bessen vertonen een dikke schil.

De dikke schil beschemt bourboulenc tegen ziektes. Nochtans is hij gevoelig voor oïdium.

Hoe proeft bourboulenc?

Wijn gemaakt van bourboulenc zijn goudkleurig. Het alcoholgehalte is eerder laag en de wijn is licht aromatisch. Het parfum is bloemig en vegetaal-kruidig. De wijn heeft weinig zuren en kan wat bitter smaken. De wijn kan best jong worden gedronken.

Wijnen met bourboulenc