Marsanne

Marsanne

© Christophe Grilhé

Geschiedenis van Marsanne

Van alle druiven is Marsanne wellicht de druif waarvan de geboorteplaats het best bekend is. De eerste vermeldingen dateren van 1171. In de abdij van Bonlieu, op een steenworp van het dorp Marsanne maakt men gewag van Marsane. Dat betekent dat deze druif 850 jaar bestaat in 2021!

Marsanne is een telg van de familie van de Serinen waar hij Roussanne, Viognier, Syrah, ... als broertjes en zusjes kent. Deze witte druif is een kruising van een (proto)-mondeuse met een wilde druif. Kijken we verder in de tijd, dan vinden we ook pinot noir in de stamboom en vitis allobrogica, de druif van de allobroges.

In Frankrijk kent de druif wisselend succes. Met zijn 1270 hectaren is Marsanne alleszins niet een hoogvlieger. Die aanplantingen vinden we vooral terug in de Côtes du Rhône. In het Noordelijke deel wordt hij in Hermitage, Crozes Hermitage en Saint-Péray geassembleerd met Roussanne. In Saint-Joseph is het toegelaten om Marsanne te blenden met Syrah in de rode wijn.

Marsanne is minder aangeplant in de Zuidelijke Rhône. In Châteauneuf-du-Pape hoort Marsanne niet tot 1 van de 14 toegelaten druivensoorten. Buiten de Rhône vinden we Marsanne in Savoie, Provence en in de Languedoc waar die met viognier wordt gemengd.

De druif is ook geëxporteerd. We vinden haar in Zwitserland, in Wallis. Sinds 1860 is die geplant in Australië waar Tahbilk eigenaar is van één van de oudste percelen Marsanne ter wereld. In Noord-Amerika vinden we de druif terug in Californië, Washington State en in de Canadese provincie British Columbia.

Hoe herken je marsanne?

  • De talrijke haartjes op het uiteinde van de jonge twijgen liggen plat,

  • De jonge bladeren zijn groen of geel,

  • De volwassen bladeren tonen 3 of 5 lobben. De lobben rond de petiolaire sinus liggen over elkaar. De tanden aan het bladrand zijn kort in vergelijking met de breedte aan de basis. De bladspiegel is mat, vertoont een reliëf en bellen. De onderkant van het blad is eerder glad.

  • Grote dikke trossen maar kleine, ronde bessen die ros kleuren bij volle rijpheid.

Marsanne is gevoelig voor grijsrot, oïdium en mijten.

Drie klonen zijn toegelaten voor de wijnbouw. Een arboretum in de Côtes du Rhône bewaart zo'n 250 klonen Marsanne.

Hoe proeft marsanne?

Jonge Marsanne proeft naar witte perzik en citrusvruchten. Florale toetsen van kamperfoelie, meidoorn en jasmij gaan ook gepaard met de druif. De aroma's van de wijn evolueren naar hazelnoten, kweepeer en abrikoos.

Wijnen met marsanne