Vacqueyras

Vacqueyras

© Christophe Grilhé
82 domeinen produceren 45620 hectoliter wijn op een oppervlakte van 1412 hectare. De streek geniet van een mediterraans klimaat.

Tijdens de Romeinse kolonisatie kwam de wijnbouw in de Rhonevallei tot ontwikkeling, waarbij de uitbreiding in de 2de en 1ste eeuw voor onze jaartelling. vooral rond Orange dient te worden gesitueerd.

Nochtans moeten we tot de late middeleeuwen wachten om de eerste schriftelijke verwijzingen naar wijnbouw in dit dorp van het departement van de Vaucluse aan de voet van de Dentelles de Montmirail. In 1414 wijst het eerste kadaster van het Graafschap Venaissin op de aanwezigheid van wijngaarden in het dorp.

In 1448 wordt vermeld dat in het dorp belasting wordt geheven op de druiven- en wijnoogsten. Na de Franse revolutie worden de wijngaarden van het Graafschap Venaissin – tot dan een onafhankelijke enclave – en dus ook die van Vacqueyras, in 1791 opnieuw onder Frans bestuur geplaatst.

Deze streeknaam heeft alle stadia van keuring ondergaan vooraleer het gemeentelijk geklasseerd wordt als AOC. Eerst was het geclasseerd als AOC van de Côtes du Rhône (1937). In 1955 verwierf het dorp het statuut van Côtes du Rhône Villages (1955). Pas in 1990 verkrijgt ze haar gemeentelijk statuut. De gemeentelijke AOC behelst de gemeenten Vacqueyras en Sarrians.

De productieregels zijn eerder strikt!

Het klimaat is mediterraans met een heel seizoensgebonden neerslag. De Mistral is een ongelofelijke troef voor de wijngaard. Deze Noordenwind zuivert de wijngaard van de meeste ziektes. Hij beschermt de wijnstokken tegen tal van door schimmels veroorzaakte ziekten en houdt parasieten weg.

De terroir van deze AOC en dat onderdeel is van het gebied rond de Mont Ventoux, bestaat uit alluviale grond en glaciale terrassen uit het Riss. De bodem is zand- en kleihoudend met zones van rolkeien op de terrassen van de Ouvèze.

De bodem is bijzonder goed geschikt voor de Grenache Noir die het hoofdbestanddeel vormt voor de meeste rode wijnen. Deze druivensoort wordt voornamelijk geassembleerd met Syrah en Mourvèdre. De witte wijnen worden gemaakt op basis van Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc en Roussanne, allen typische rassen van de Côtes du Rhône.

Wijnen van Vacqueyras