Quincy

Quincy

© Bureau des vins de Centre Loire
35 domeinen produceren 12000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 220 hectare. De streek geniet van een klimaat.

Kleine geschiedenis van Quincy

Er wordt gezegd dat de Bituriges Cubi, wiens grondgebied het dorp Quincy omvatte, al wijnstokken verbouwden en deze naar de Bituriges Vivisci in de regio Bordeaux brachten.

Quincy wordt vermeld in de bul van Callixtus II uit 1120 en is ongetwijfeld een van de oudste wijngaarden in de regio. De sauvignon blanc werd daarheen gebracht vanuit de Vrouwenabdij van Beauvoir door de monniken van de Citeaux-orde. Quincy is daarmee de historische bakermat van sauvignon blanc in de Loire.

De noblesse van de wijn werd in de geschiedenis meermaals onderstreept: zowel Jean de Berry als Charles VII loofden uitvoerig deze wijn.

Hier vindt sauvignon blanc zijn mooiste uitdrukkingen en meest typische aroma's, waardoor een wijn wordt onthuld die verschilt van de andere wijngaarden in de regio, gezien de specifieke aard van de bodem en het klimaat. Sauvignon blanc is vandaag de dag de enige druivensoort van de appellatie. Hier en daar vindt je toch wat sauvignon gris maar die mag in geen geval meer dan 10% van de wijn vertegenwoordigen.

Na de phylloxera-uitbraak moet je tot aan het begin van de 20e eeuw wachten vooraleer de wijngaard herleefde. Een kleine groep uiterst dynamische wijnbouwers onder leiding van Emile Roux zorgde ervoor dat Quincy als eerste wijngaard van de Centre-Loire haar gemeentelijke AOC kon bemachtigen.

De renaissance van Quincy werd voltrokken halverwege de jaren 80 met de opkomst van een nieuwe generatie wijnbouwers. In 2006 waren er ongeveer dertig wijnboeren op een oppervlakte van 220 hectare wijnstokken. Nochtans blijven we nog een stuk onder het maximale areaal van 300 hectare.

Een tamelijk homogene geologische structuur

De wijnstokken bevinden zich op een naar het oosten hellend plateau, gevormd door een oud rivierterras. We herkennen 3 bodemsoorten: zandig-grindachtig op kleiformaties, zandig op formaties van rood zand, zandig-leemachtig op min of meer zandige kleisoorten.

Deze lichte gronden warmen snel op, wat de juiste rijpheid van de druiven versnelt (minimaal 170 gram suiker per liter most zijn vereist). Ze zorgen ook voor een goede drainage, wat een waardevol voordeel is in natte jaren met een late rijping.

De Cher, gelegen nabij het geografische gebied, fungeert als een thermische regelaar die een snelle stuwing van de plant in de lente en een regelmatige werking van de plant in de zomer bevordert.

Een ideaal klimaat voor sauvignon blanc

Quincy staat onder invloed van een veranderend zeeklimaat, met een regelmatige verdeling van seizoensneerslag. In de zomer is het klimaat relatief droog en warm.

Wijnen van Quincy