Vosne-Romanée

Vosne-Romanée

98 domeinen produceren 10550 hectoliter wijn op een oppervlakte van 273 hectare. De streek geniet van een oceanish tot semi-continentaal klimaat.

We moeten tot de 6de eeuw teruggaan om de eerste bronnen terug te vinden die Vosne, een dorp uit de Côte de Nuits dat nu 451 zielen telt, beschrijven.

De geschiedenis van de streek wordt pas voor ons interessant in 890. Manassès I de Chalon richt de Priorij van Saint-Vivant op in Curtil-Vergy, een klein gehucht op 3 kilometer in vogelvlucht ten Westen van Vougeot. In 1036 wordt de priorij toegevoegd aan de abdij van Cluny. Beide infrastructuren spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van de wijngaard rond Vosne.

In 1311, een kleine eeuw na de toevoeging, schenkt Hugues II van Bourgondië onbewerkte gronden rond Vosne en Flagey, een aanpalend gehucht. Nog een eeuw later schenkt Alix de Vergy haar beste wijngaarden aan de priorij: Le Cloux des cinq journaux, later bekend als Romanée-Conti en Romanée Saint-Vivant. Un "journal" komt overeen met een dagwerk in de wijngaard. De wijngaarden zullen gedurende 650 jaren door de abdijen bewerkt worden, tot ze door de revolutie worden ontheiligd.

De ontwikkeling van de wijngaard verliep niet zonder slag of stoot. Oorlogen, klimaat en ziektes bepaalden vaak het lot van een oogst. Toch haalt de rode wijn gemaakt van pinot noir van de wijngaard heel snel een buitengewone roem. Courtépée beweert dat geen enkele wijn die van Vosne overtreft. Anderen spreken van "de parel van de Côte".

Deze beroemdheid dankt ze evenwel ook aan de nobelen, heren en bourgois die de beste percelen van de wijngaard willen bemachtigen.

Maar Vosne staat ook voor scherpe marketing. Hertekeningen van de wijngaard lieten toe dat de oppervlakte van een aantal crus gevoelig vergrootte waardoor die crus op meer grote tafels terechtkwamen.

La Grande Rue, geklasseerd Grand Cru zal nochtans nooit het niveau halen van zijn collega's grand cru; La Tâche verzevenvoudigde in oppervlakte als gevolg van overnames, overervingen en een handig vonnis van de rechtbanken. De absorptie van Vériolles door Richebourg verdubbelt de oppervlakte van die laatste... Last but not least werd Echezaux Du Dessus opgenomen door Echezaux en vertienvoudigt zijn oppervlakte. Die aanpassingen aan het origineel kadaster van Lavalle vonden allemaal plaats in de jaren 1930!

De wijngaarden van Vosne zijn stuk voor stuk fantastisch en hijsen zich tot de top van de Bourgondische hiërarchie... maar ze zijn ook het bewijs dat het actuele kadaster soms wel afwijkt van het historisch kadaster.

Laten we toch meegeven dat de gemeente niet minder dan 8 Grand Crus telt: Romanée-Conti, La Romanée, Romanée Saint-Vivant, La Tâche, Richebourg, La Grande Rue, Echezaux et Grands-Echezaux.

Aangezien Flagey-Echezaux niet geniet van een eigen herkomstbenaming, worden de wijngaarden beschouwd als een onderdeel van Vosne-Romanée.

Wijnen van Vosne-Romanée