Casale dello Sparviero

Casale dello Sparviero

Ada Andrighetti

Località Casale 93

53011 Castellina in Chianti

Italia

Het Casale dello Sparviero - het Huis van de Sperwer - staat trots in de schilderachtige omgeving van Toscane, het land bij uitstek voor liefhebbers van Chianti. Dit landgoed, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw, ligt in het hart van de heuvels van Castellina in Chianti, waar de sangiovese profiteert van een uniek terroir en een microklimaat dat gunstig is voor de teelt van wijnstokken.

De geschiedenis van Casale dello Sparviero is nauw verbonden met de grote Toscaanse families die het bezaten en bijdroegen aan de bekendheid ervan. Het was echter vanaf de jaren zeventig dat het landgoed een beslissende wending nam en zich specialiseerde in de productie van Chianti Classico. Onder leiding van nieuwe eigenaren werd de herstructurering en modernisering van het landgoed ondernomen om de kwaliteit van het terroir in elk van zijn wijnen zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen.

Het beheer van het landgoed is een subtiele mix van traditie en moderniteit. Met diep respect voor de Toscaanse omgeving beoefent Casale dello Sparviero een attente en zorgvuldige wijnbouw. De wijnstokken worden verbouwd met een aanpak die erop gericht is de bodem te behouden en de biodiversiteit te bevorderen, met traditionele methoden die naast geavanceerde technieken bestaan ​​om de kwaliteit van de druiven te optimaliseren. Deze inspanningen worden beloond met het verkrijgen van een biologisch label voor alle wijnstokken van het landgoed.

In het hart van de cultuur van het landgoed staat uiteraard sangiovese in de schijnwerpers, de koning van de regio en de pijler van de Chianti Classico. Andere druivensoorten, zoals canaiolo en colorino, completeren het mozaïek van smaken en brengen diversiteit en complexiteit in de jaargangen.

Het werk in de kelder wordt uitgevoerd in overeenstemming met de regels van de Toscaanse wijnbereiding, waarbij traditionele methoden en moderne technologie worden gecombineerd. De rijping van de wijnen gebeurt grotendeels in kelders die in de steen zijn uitgegraven, waardoor een constante temperatuur en een ideale atmosfeer voor de rijping van de wijnen worden gegarandeerd. De Chianti Classicos van het landgoed ondergaan vatrijping van verschillende wijnen, waarbij het fruitige karakter en de levendigheid die typisch zijn voor sangiovese behouden blijven.

Het proeven van een Casale dello Sparviero-wijn is een eerbetoon aan de heuvels van Chianti, met aroma's van rood fruit, bloemige tonen en een tanninefineness die de smaakpapillen doet zingen. Hun focus op kwaliteit wordt weerspiegeld in een reeks wijnen die een verhaal vertellen van passie voor het land en toewijding aan uitmuntendheid in de Chianti Classico.

Het landgoed Casale dello Sparviero is dus niet alleen een bewaker van de Toscaanse wijntraditie, maar ook een moderne ambachtsman die nauwgezet expressieve wijnen maakt, een weerspiegeling van een historisch erfgoed dat door de eeuwen heen is verrijkt.

De wijnen van het domein