Chianti

Chianti

© Rich Martello / Unsplash
Meer dan 5000 domeinen produceren 1000000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 25600 hectare. De streek geniet van een mediterraans klimaat.

Chianti is niet alleen een prachtige wijn, het is ook een wijngaard, een terroir in het hart van Toscane in Italië, dat zich uitstrekt over de provincies Florence, Siena en een deel van Arezzo, Pisa, Pistoia en Prato. Met zijn cipressenheuvels, zijn traditionele landgoederen en zijn bevoorrechte plaats in de geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw is Chianti een totale zintuiglijke ervaring die zowel boeit door zijn landschappen als door de kwaliteit van zijn wijnen.

De eerste sporen van de wijnbouw dateren uit de Etrusken. Als wijnbouwgebied is Chianti diep geworteld in de Italiaanse tradities. Officieel erkend sinds het decreet van groothertog Cosimo III de' Medici in 1716, heeft de Chianti-regio zijn wijnbereidingsmethoden en teeltpraktijken zien evolueren en verfijnder worden om te reageren op een onophoudelijke zoektocht naar kwaliteit.

Lange tijd werd Chianti gemaakt volgens het recept van Baron Bettino Ricasoli, die in de 19e eeuw een blend voorstelde die voornamelijk gebaseerd was op sangiovese, aangevuld met canaiolo en soms met malvasia bianca of trebbiano voor lichtere versies.

Verschillende Chianti's

De Chianti-wijngaard is in traditionele zin verdeeld in verschillende subzones, waarvan de bekendste de Chianti Classico is, die vaak wordt beschouwd als het historische en kwalitatieve hart van de productie. Deze subzone wordt ook specifiek gemarkeerd door het symbool van de Gallo Nero (zwarte haan), een onderscheidend teken dat door het consortium is aangenomen om een ​​hoger productieniveau aan te duiden.

Andere erkende subregio’s – Chianti Rùfina, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano en Chianti Montespertoli – bieden hun eigen interpretaties van de Sangiovese druif, aangepast aan hun specifieke microklimaat en terroir.

De diversiteit van de bodems in de Chianti-heuvels, variërend van galestro (een kruimelig schaliegesteente) tot kalksteen en klei (alberese), draagt ​​bij aan de diversiteit van de geproduceerde wijnen. Deze verschillen in terroir, gecombineerd met de variabele hoogte en het gematigde klimaat, geven elke wijn een unieke combinatie van kenmerken.

De zacht glooiende heuvels zorgen voor een natuurlijke afwatering waarvan de wijngaarden profiteren, terwijl het microklimaat met warme dagen en koele nachten tijdens het groeiseizoen zorgt voor een langzame en evenwichtige rijping van de druiven.

De wijnbouw in Chianti

Hoewel sangiovese de ruggengraat van de Chianti vormt en de wijnen structuur en een goede zuurgraad geeft, vinden ook andere druivensoorten hun plaats in de blend, zoals canaiolo, colorino, merlot en cabernet-sauvignon. De vinificatie van Chianti kan variëren, maar heeft tot doel de karakteristieke frisse aroma's van rood fruit te behouden en tegelijkertijd evolutie mogelijk te maken in eikenhouten vaten of vaten voor wijnen die bedoeld zijn voor rijping in de kelder.

Na het lezen van de druivensoorten zult u het begrepen hebben: alleen rode wijn is toegestaan ​​in de regio. Witte wijn wordt automatisch gedegradeerd naar Bianco di Toscana.

De DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) reguleert de productie van Chianti en Chianti Classico en legt strenge normen op op het gebied van opbrengsten, teeltmethoden en rijping. De classificatie varieert van standaard Chianti tot Chianti Riserva, waarbij een minimale rijping van 24 maanden vereist is. De beste wijnen dragen over het algemeen de appellatie Chianti Gran Selezione. Het kan alleen worden geproduceerd uit druiven die uitsluitend van de boerderij komen en minimaal 30 maanden rijpen.

De Chianti-wijngaard is een opmerkelijk voorbeeld van evenwicht tussen traditie en innovatie. Terwijl veel boerderijen eeuwenoude methoden voortzetten, gebruiken anderen moderne technologieën om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. Ondanks deze vooruitgang blijft de wijnbereiding in de Chianti trouw aan de geest en kenmerken die de wijnen beroemd hebben gemaakt.

Chiantiproducenten worden geconfronteerd met uitdagingen die verband houden met de klimaatverandering en de behoefte aan duurzame productie. Als reactie daarop adopteren velen biologische en biodynamische praktijken om de integriteit van het milieu te behouden en de biodiversiteit in wijngaarden te bevorderen.

Het wijntoerisme is in opkomst

De Chianti-wijngaard vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van het Toscaanse erfgoed en de cultuur. De regio trekt wijnliefhebbers en toeristen aan die verlangen naar een authentieke smaakervaring, geïntegreerd in het lokale culinaire landschap. De Chianti-streek staat ook bekend om zijn extra vergine olijfolie, truffels en pecorinokaas, die de geneugten van de tafel ideaal aanvullen. Meer dan één klein dorp zoals Castellina in Chianti heeft het economische belang van dit toerisme begrepen en speelt volop mee.

Een Chianti proeven

Chiantiwijnen vertonen een prachtig scala aan uitdrukkingen, van het iets lichtere en fruitigere profiel van jonge Chianti tot de meer complexe en geëvolueerde tonen van Chianti Riserva en Gran Selezione met hun boeket van donker fruit, leer, tabak en kruiden. De evolutie in de fles van meer uitgebreide wijnen is vaak opmerkelijk en krijgt in de loop van de tijd aromatische nuances.

Wijnen van Chianti