Volgens Château La Marzelle kan "alleen een gezonde druif kan de basis vormen van een geweldige wijn”. Sinds de familie Sioen in 1998 dit 17 hectare groot domein in Saint-Emilion overnam, hebben ze dag na dag gewerkt om dit motto, deze visie, te verwezenlijken.
Deze visie is gebaseerd op 3 hoofdprincipes
Bescherming van het milieu en de biodiversiteit;
Breng de druiven tot optimale rijpheid;
Toewijzing van druiven aan de eerste, tweede en derde wijn bij aankomst in de kelder.
Alle handelingen in de wijngaard zijn respectvol voor het milieu. Het domein gebruikt geen herbiciden of pesticiden. Het kasteel behaalde hierdoor het ISO14001-certificaat voor zijn milieubewuste managementsysteem en sinds 2020 dragen de wijnen het bio label.
Sinds 2015 wordt de wijngaardbouw gedreven door biodynamische wijnbouw. De eigenaren denken heel hard na hoe ze de grote milieuvraagstukken kunnen invullen op de schaal van het landgoed. Ze kwamen uit op het biologisch tuinieren waarbij alle deelnemers van de biotoop elkaar op natuurlijke wijze versterken. Dit tuinieren bleef niet zonder gevolgen voor de wijn want de zuurgraad is gedaald van 4,00 naar 3,60. De wijnen proeven merkelijk fruitiger en frisser.
Door het hekwerk in de percelen te vernieuwen, kunnen de bladeren van de ranken de zon beter opvangen. De fotosynthese verbetert, wat leidt tot een betere rijpheid van de druiven. De installatie van een drainagesysteem zorgt voor een beter beheer van de watervoorraden. Parallel aan de drainage krijgt het gras in de rijen vrij spel.
In de kelder worden de druiven - merlot, cabernet franc en cabernet-sauvignon - 3 keer gesorteerd.
De eerste sortering gebeurt door middel van een triltafel, waardoor de millerandébessen worden verwijderd. Vervolgens worden de bessen ondergedompeld in een suikeroplossing. Als de bes in de oplossing blijft drijven, gaat het door naar de volgende sortering. De gezonken bessen zijn bestemd voor de derde wijn van het domein.
De derde sortering gaat via de Calibaie, die de kleine, meer geconcentreerde bessen van de grotere bessen zal scheiden. De kleine bessen gaan in de eerste wijn - Château La Marzelle Grand Cru Classé -, de andere in Château Prieuré la Marzelle Cru Classé, de tweede wijn van het domein.
Ook al zijn de inspanningen gericht op modernisering van de wijngaard en in de kelder, toch blijft het landgoed zijn meer dan eeuwenoude geschiedenis eren. De vernieuwing van het etiket van de eerste wijn werd geïnsipreerd op het etiket uit 1925. Bij La Marzelle werpen traditie en moderniteit hun vruchten af!