Les Vignerons d'Estézargues

Les Vignerons d'Estézargues

478 Route Gres

30390 Estézargues

France

Deze kleine coöperatieve vond het levenslicht in 1965. Klein? Ja, want ze betrekt slechts een tiental wijnboeren. Klein ook, omdat het areaal van die wijnbouwer slechts 400 hectaren omvat. Die wijngaarden liggen allemaal op de rechteroever van de de Rhône, op een twintigtal kilometers ten Westen van Avignon.

De wijnen die deze coöperatieve produceert zijn geklasseerd als Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages Signargues. Deze "Villages" van de Zuidelijke Rhône werd in 2004 geklasseerd en omzet de wijnen die geproduceerd werden in de gemeenten Estézargues, Domazan, Saze en Rochefort du Gard. Ten Noorden en Noordoosten van de streek vinden we de prestigieuze herkomstbenamingen Tavel, Lirac en Châteauneuf-du-Pape.

Elk van de tien leden van de coöperatieve staat in voor de identiteit van zijn domein. De coöperatieve centraliseert in de eerste plaats de middelen om kwalitatieve wijn te produceren. Eén centraal productie- en administratief centrum laat toe om de inherente kwaliteit te sublimeren en toch te genieten van schaalvoordelen.

In dit opzicht wordt in Estézargues de opzet van een coöperatieve op zijn kop gezet. Deze coöperatieve werd niet opgericht met het doel van druiven te kopen en wijn te verkopen onder 1 merknaam. Hier wordt actief wijn gemaakt naar het beeld van elke individuele coöperant / domein.

Deze visie kon enkel gepaard gaan met een drastische verbetering van de kwaliteit in het productie-apparaat. Deze investering werd geleid door Jean-François Nick in 1990 en werd later verdergezet door Denis Deschamps. Beiden zweren bij de vinificatie van gezonde druiven, weren toegevoegde gisten en beperken het gebruik van sulfieten tot het strikte minimum. De wijnen worden niet gefilterd.

Toch bewaren de wijnen die in de coöperatieve worden geproduceerd opmerkelijk goed. Dit kan enkel dankzij de kwaliteit van het fruit, de doorgedreven aandacht voor hygiëne in de kelder, de ietwat hogere alcohol en de rijpe maar aanwezige tannine in de rode wijnen.

De wijnen van het domein