Mario Schiopetto

Mario Schiopetto

Mario Schiopetto

Via Palazzo Arcivescovile 1

34070 Capriva del Friuli (GO)

Italia

Het belang van Mario Schiopetto, oprichter van het gelijknamige domein, voor de wijnbouw in Friuli kan nauwelijks overschat worden. Het domein is één van de oudste van de Collio-streek en Mario geldt hierdoor als pionier.

De 30 hectare wijngaarden liggen rond het huis - het oude palazzo van de aartsbisschop - gelegen in Capriva del Friuli, en meer naar het Oosten toe wanneer Podere dei Blumeri werd overgenomen in de Colli Orientali.

De kwaliteit van de wijn behalen dankzij het kweken van gezonde druiven is steeds het uitgangspunt van Mario geweest. Vanaf 1971 gebruikte de wijnmaker geen zwavel meer in de most. Deze beslissing werkt de spontane gisting in de hand.

Hygiëne en technologie waren 2 van zijn stokpaardjes in de kelder. Als eerste in de streek paste hij thermisch gereguleerde gisting toe en in het begin van de jaren 90 wijdt hij een gloednieuwe, deels ingegraven, wijnkelder in. Mario zag ook het belang van tijd in. Je vindt geen enkele wijn van het domein jonger dan anderhalf jaar na de oogst in de verkoop.

Alle wijnen van het domein worden geroemd voor hun frisheid en hun elegantie. De meeste van zijn wijnen worden als mono-cepage verkocht (Friulano, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Mavasia, Pinot Grigio, ...). Nochtans scheert hij vooral hoge toppen met zijn blends Friulano en Riesling of Chardonnay.

Spijtig genoeg is Mario vrij jong overleden. Emilio Rotolo, reeds eigenaar van Volpe Pasini neemt het domein over. Nochtans blijft de geest van Mario Schiopetto in het domein rondwaren: zijn zoon Giorgio is verantwoordelijk voor de wijngaard en de wijnkelder.

De wijnen van het domein