Michelini i Mufatto

Michelini i Mufatto

Manuel Michelini

Toral de Merayo

Het domein Michelini i Mufatto in Bierzo werd opgericht in 2015 na verschillende reizen door Spanje. Andrea Mufatto en Gerardo Michelini werden verliefd op de regio, en meer specifiek op enkele vergeten gebieden van Ponferrada, zoals Valdecañada en Ozuela, waar ze oude wijngaarden met een groot potentieel vonden.

Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Tijdens mijn bezoek werd ik gegrepen door het wilde landschap van de steile hellingen waarop de wijnstokken verankerd zijn in een arme bodem. De armoede van het terroir maakt de rijkdom van de wijn wanneer de wortels diep hun weg vinden@ naar mineralen en voedingsstoffen.

De wijnen worden gemaakt op basis van de karakteristieke druivensoorten van de regio: mencía, godello, palomino, merenzao, brancellao, garnacha tintorera en doña blanca. De 80-jarig oude wijnstokken werden geplant in een bodem bestaande uit leisteen en klei en zijn in gobelet gesnoeid. De wijngaarden profiteren van een koel klimaat omdat ze op de noordelijke helling van de bergen zijn aangelegd. De beste expressie van plant en druif wordt verkregen door de biodynamische teelt.

De oude wijnkelder van het stadje Toral de Merayo, een 18e-eeuws gebouw, doet tegenwoordig dienst als wijnmakerij. Hier vindt de gisting plaats in amforae. De rijping voltrekt zich in gebruikte Bourgondische vaten van 228 liter en in houten tonnen. Manuel Michelini nam het ouderwetse vinificatiemodel als referentie. Hij werkt met inheemse gisten en de rode wijnen worden meestal in met de steeltjes gevinifieerd.

Zoals gewoonlijk produceert de familie Michelini i Mufatto wijnen die eerder subtiel dan pittig zijn, waardoor een meer intieme ervaring wordt opgeroepen.

De wijnen van het domein