Siro Pacenti

Siro Pacenti

Giancarlo Pacenti

Loc. Pelagrilli

53024 Montalcino

Het domein Pacenti is in 1970 door Siro gecreëerd wanneer hij een onroerend goed verwerft in het gehucht Pelagrilli ten noorden van Montalcino. Siro ging over tot het planten van zijn Sangiovese in een uitgebreide wijngaard op een frisse en kleiachtige grond met uitzicht op het Toscaanse Siena. Deze wijngaard maakt nog steeds deel uit van het erfgoed van het landgoed.

1988 is een belangrijk jaar voor het domein. Het was het jaar van de oogst dat zal leiden tot de eerste Rosso en Brunello di Montalcino van het domein en het jaar waarin Siro's zoon Giancarlo hem op het domein komt helpen.

Aan het begin van de jaren 90 breidde het domein zich verder uit. De 5 hectaren van de grootvader langs moederskant werden binnen Siro Pacenti opgeslorpt. De bodems in het gehucht Piancornello in het Zuid-Oosten van de streek zijn rijk aan mineralen en bepalen de stijl van de wijnen van het domein. Dat de wijngaard 10 jaar ouder is dan de wijngaard die door Siro werd geplant is een bijkomend voordeel. Hier worden de wortels voor de nieuwe aanplanten van het domein gereproduceerd.

De jaren 90 werden ook gekenmerkt door de samenwerking met Yves Glories aan de Universiteit van Bordeaux. Hij experimenteert met de fenolische rijpheid van Sangiovese.

De nieuwe kelder werd gebouwd tussen 2001 en 2004 en staat voor de samenwerking van technologie en ervaring met respect voor de druif en het terroir. Het drieluik terroir - druif - mens is altijd al belangrijk voor Giancarlo geweest. Met de nieuwe kelder kon hij zijn ideeën met meer precisie tot uitvoering brengen. De resultaten blijven niet uit. De wijnen van het domein behoren tot de besten van de Italiaanse wijnen.

De wijnen van het domein