Rufete Blanca

Rufete Blanca

Kleine geschiedenis van rufete blanca

Rufete blanca is een rustieke variëteit waarvan de oorsprong onbekend is, maar die perfect is aangepast aan het klimaat en de veeleisende bodems van de Sierra de Francia met hun zuur karakter en zeer heterogene samenstelling.

De symbiose tussen klimaat, terroir en druivensoort is zodanig bepalend dat rufete blanca alleen in deze streken voorkomt. De druif zwermde niet uit de regio en we moesten hem ter plaatse ontdekken via een recent onderzoek naar de inheemse druivensoorten van de regio.

Deze studie maakte het mogelijk om, door middel van ampelografische beschrijvingen, verwantschappen tussen druivensoorten op te lossen, nieuwe variëteiten te vinden en te verwijzen naar enkele die nog niet geïdentificeerd waren. Onder die laatste, verdejo serrana. Verdejo serrana is de witte druivensoort die het meest gewaardeerd wordt door de lokale wijnboeren... maar heeft niets te maken met de beroemde druivensoort uit de Rueda.

Omdat deze druivensoort niets gemeen heeft met Rueda, heeft het comité van de Sierra de Salamanca besloten om hem te herdopen tot rufete blanca. Het verband tussen rufete blanca en rufete tinto beperkt zich tot de soortnaam. Dit is vooral symbolisch en dient om de totale symbiose tussen het terroir en de twee inwoners van de regio te beandrukken.

Hoe herken je rufete blanca?

Ampelografisch gezien produceert rufete blanca kleine trossen en kleine bessen, die vrij lage opbrengsten opleveren van hoge kwaliteit. De planten dragen middelgrote bladeren, zijn resistent en aangepast aan de klimatologische omstandigheden van de regio.

De plant kent een lange cyclus en late rijping en is enigszins gevoelig voor echte meeldauw. Daarom liggen bijna alle percelen op het zuiden gericht en liggen ze op middelhoge hoogte.

Hoe proeft rufete blanca?

De wijnen verrassen met hun evenwichtige zuurgraad en hoewel ze qua aroma’s niet erg krachtig zijn, zijn ze zeer aangenaam in de mond en zeer subtiel in de neus, waarbij het minerale, anijs- en citroenachtige karakter de boventoon voert. Dit zijn wijnen die profiteren van rijping op fles en rijping op hout, waardoor ze soepel worden. In feite zijn de meeste druivensoorten die op de markt te vinden zijn, op vat gerijpte wijnen.

Welke gerechten te combineren met rufete blanca?

Rufete blanca laat zich uitstekend combineren met lichte gerechten zoals gegrilde vis, zeevruchten, gemengde salades of zelfs wit vlees. Het heeft het vermogen om het gehemelte te verfrissen en een prachtige aromatische dimensie te geven die de culinaire ervaring kan verrijken.

Wijnen met rufete blanca