Arbois

Arbois

© JGS25 / Wikipedia
53 domeinen produceren 42000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 843 hectare. De streek geniet van een klimaat.

De AOC Arbois is erkend sinds 15 mei 1936 en is hiermee de eerste Franse AOC. Ze behelst 11 gemeenten van de Jura: Abergement-le-Grand, Arbois, Les Arsures, Mathenay, Mesnay, Molamboz, Montigny-lès-Arsures, Les Planches-près-Arbois, Pupillin, Saint-Cyr-Montmalin, Vadans et Villette-lès-Arbois. Met haar 843 in productie is ze de grootste appellatie van de streek.

Het reliëf is grillig en bestaat vaak uit steenslag uit kalk. De bodem bestaat uit diepe mergel en compacte kalk-silica lagen. Dit geeft een heel vruchtbare bodem en trouwens, daaruit ontleent Arbois haar naam (“ar” bodem, “bos” vruchtbaar).

De jaarlijkse productie van 42.000 hectoliter wordt verdeeld over droge witte wijnen en rode wijnen, die 70% van de totale productie vertegenwoordigt. “Vin de paille” en “vin jaune”, 2 typische wijnen voor de Jura, worden vaak verward maar zijn toch 2 aparte stijlen en vinificatietechnieken.

De “vin de paille” is een wijn waarvan de suikerconcentratie door deshydratatie wordt verhoogd door de druiven te laten drogen op stromatten. De wijnen worden altijd droog gevinifieerd. Gezien de hogere suikerconcentratie ligt het alcoholpercentage hoger.

De “vin jaune” wordt enkel gemaakt op basis van savagnin. De vaten worden niet bijgevuld tijdens de rijping waardoor een deel van de wijn wordt blootgesteld aan de lucht. Hierdoor ontwikkelt zich een schimmel op het wijnoppervlak (fleur) dat een typische hazelnoottoets geeft aan de wijn. Dergelijke rijping “sous voile” (onder sluier) vind je bijvoorbeeld ook in Xérès in Spanje en lenen het zeer droge karakter aan de wijn.

Voile op de wijn
Voile op de wijn

De “vin jaune” wordt enkel gemaakt op basis van savagnin. De vaten worden niet bijgevuld tijdens de rijping waardoor een deel van de wijn wordt blootgesteld aan de lucht. Hierdoor ontwikkelt zich een schimmel op het wijnoppervlak (fleur) dat een typische hazelnoottoets geeft aan de wijn. Dergelijke rijping “sous voile” vind je bijvoorbeeld ook in Xérès in Spanje en lenen het zeer droge karakter aan de wijn.

Binnen Arbois zijn 5 druiven toegelaten. Witte wijnen worden gemaakt op basis van savagnin en chardonnay. Rode wijnen zijn gemaakt van poulsard, pinot noir en trousseau.

Wijnen van Arbois

FAQ