Savagnin

Savagnin

© Arnaud 25 / Wikipedia

Ah, savagnin blanc, de parel van de Franse Jura! Het is geen druivensoort die bang is om op te vallen! Maak je klaar voor een kleine historische en zintuiglijke reis in de wereld van deze bijzondere druivensoort!

Kleine geschiedenis van Savagnin

Savagnin wordt ook wel traminer genoemd en in deze naam schuilt waarschijnlijk de oorsprong van de druivensoort. Omdat traminer ‘komend uit Tramin’ betekent, een klein dorpje in Alto Adige. De beroemde ampelograaf Pierre Gallet had al het verband gelegd tussen savagnin en traminer. Hoewel savagnin iets meer geraniolsmaak en een iets ander blad lijkt te hebben ontwikkeld dan traminer, zijn velen het erover eens dat ze dezelfde druif zijn.

De druivensoort is trouw gebleven aan zijn Alpenoorsprong. Hij reisde een beetje, vooral naar Germaanse landen, een beetje naar Hongarije en natuurlijk naar de Jura waar hij uitblonk. Ook in Australië staan ​​enkele hectares van deze druivensoort. In werkelijkheid dacht de producent dat hij albariño had geplant.

De plaats van Savagnin in de wereld van druivensoorten is belangrijk. Een mutatie gaf savagnin rose, daarna gewürztraminer en roter traminer. Gekruist met gouaisblanc leverde het riesling op en waarschijnlijk ook de petit meslier uit de Champagne. Ten slotte hebben sommige genetische onderzoeken een verband met pinot noir blootgelegd, hoewel het nog niet bekend is of de een de voorouder van de ander is.

Hoe herken je savagnin?

  • volwassen bladeren zijn groot,

  • de trossen en de middelgrote bessen met een dikke schil, die hem beschermt tegen bepaalde ziekten,

De plant is bestand tegen kou, wat erg handig is in de soms barre winters van de Jura. Hij vereist echter veel aandacht vanwege zijn late rijping en is niet bang om wijnmakers te dwingen te wachten om zijn volledige potentieel te onthullen.

Hoe proeft savagnin?

Savagnin is een ware traktatie voor liefhebbers van complexiteit. Hij biedt een rijk en fascinerend scala aan smaken. Denk aan tonen van noten (zoals walnoot), rijp fruit, honing, soms groene appel en zelfs kruidige accenten die na lange rijping naar voren komen. En als u het genoegen heeft een Vin Jaune te proeven, zult u de magie van een zorgvuldige oxidatie ontdekken, met aroma's van curry, noten en gedroogd fruit. Het is een wijn met body, levendigheid en een uitgesproken zuurgraad, genoeg om je smaakpapillen te laten dansen!

Suggestie van gerechten met savagnin

Savagnin is een echte kameleon die te combineren is met een breed scala aan gerechten. Denk bij een droge witte savagnin misschien aan een mooie forelfilet of een Comté-fondue. De Vin Jaune is de ideale begeleider van kip met morieljes of een gerecht van paddenstoelenrisotto. Het verheerlijkt visgerechten in saus, maar ook lokale kazen zoals goed gerijpte Comté.

Wijnen met savagnin