Menetou-Salon

Menetou-Salon

62 domeinen produceren 26820 hectoliter wijn op een oppervlakte van 535 hectare. De streek geniet van een gematigd oceanisch klimaat.

De geschriften van het heerlijkheid van Menetou-Salon leren ons dat Menetou-Salon een heel oude wijngaard is in het Centre Loire. De naam dateert van de 9de eeuw, toen men van het kleine klooster van Sarlon sprak, het “monasterium sarlonis”.

Akten van 1063, 1097 en 1100 getuigen van de gift van wijngaarden van het “clos de Davet”, eigendom van de Heer van Menetou, aan de abdij van Saint-Sulpice-lès-Bourges. In 1190 geeft ook Hugues de Vèvre, Heer van Menetou, landerijen en wijngaarden aan de abdij van Loroy.

Jacques Coeur kocht de heerlijkheid in 1450 en de streekwijnen waren het pronkstuk aan zijn tafel.

Menetou-Salon wordt een AOC in 1959. Klein begonnen, ontwikkelt het zich tot een productieareaal van iets meer dan 500 hectaren. Alhoewel in totaal 1090 hectaren in AOC beplant zouden kunnen worden, dan nog blijft Menetou-Salon een kleine wijngaard. De wijngaard strekt zich uit over 10 gemeenten: Aubinges, Humbligny, Menetou-Salon, Morogues, Parassy, Pigny, Quantilly, Saint-Céols, Soulangis et Vignoux-sous-les-Aix.

De bodemstructuur doet heel hard aan die van Chablis denken en bestaat de bodem voornamelijk uit portlandian en kimmeridgian kalk.

Het klimaat is gematigd en ondervindt een sterke oceanische invloed. Klimaat en bodemstructuur bevorden zeer sterk de aanplant van sauvignon blanc die hier de enige druif waarmee witte wijn in de streek mag worden gemaakt. Percelen die wat meer klei bevatten laten de beplanting van pinot noir toe waarmee de rode en rosé wijn wordt gemaakt.

Credit

foto door het BIVC, Bureau des vins de Centre Loire

Wijnen du Menetou-Salon