Chablis is een klein wijngebied in het uiterste noorden van Bourgondië, in het departement Yonne. Ze is bekend om enkele van de meest gerenommeerde droge witte wijnen gemaakt van chardonnay ter wereld.
Geschiedenis van de wijngaard
Bij archeologische opgravingen in de regio zijn sporen gevonden van wijnbouw die dateren uit het Romeins tijdperk. Pas in de 12e eeuw begon de streek erkenning en populariteit te kweken.
De cisterciënzers vestigden zich in de regio en brachten hun knowhow op het gebied van wijnbouw mee. Regelmatig ontvingen de abdijen van Pontigny en Tours percelen en wijnstokken, waardoor ze hun activiteiten konden uitbreiden. Via de Yonne en de Seine slaagden de monniken erin hun wijn naar Parijs te vervoeren. We moeten niet lang wachten vooraleer de wijn op de tafel van de koningen van Frankrijk verschijnen.
Stap voor stap ging de wijn de wereld veroveren. De eerste schriftelijke vermelding van een verkoop van wijn uit de wijngaard dateert uit 1455. Een eeuw later was de wijn in heel Frankrijk bekend. Het stadje Chablis staat dan op zijn hoogtepunt en telt 4000 inwoners (2500 nu).
De godsdienstoorlog zal een einde maken aan de welvaart van de stad. Het zal meer dan twee eeuwen duren om te herstellen van de plundering van de Hugenoten. In de 19e eeuw verwoestte Phylloxera de wijngaard. De immense inspanning om hiervan te herstellen zal niet vruchteloos zijn geweest: Chablis is vandaag de dag een van de meest bekende en erkende wijnbouwgebieden ter wereld is.
Een uniek terroir
Het terroir van Chablis zorgt ervoor dat zijn wijnen zich onderscheiden van andere chardonnays. Het klimaat, de bodem en de topografie van de regio dragen allemaal bij aan het aparte karakter van een Chablis.
We bevinden ons net ten zuiden van Champagne en ten oosten van de Loire-vallei. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Serein, aan de oostelijke rand van het Parijse bekken. Het koele klimaat in de regio wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. De koele wind volgt de Loire tot Chablis en tempert de temperaturen. Door dit koele klimaat kunnen de druiven langzaam rijpen, wat resulteert in wijnen met een hoge zuurgraad en heldere, minerale smaken.
De Kimmeridgiaanse bodem, een mengsel van kalksteen, klei en gefossiliseerde oesterschelpen, is uniek voor Chablis en is verantwoordelijk voor de karakteristieke minerale smaken van de regio. Deze grond zorgt ook voor een uitstekende drainage, waardoor de wortels diep moeten graven om water en voedingsstoffen te vinden. Zo ontstaat een wijn die frisheid combineert met concentratie en complexiteit.
Wijnmaken in Chablis
In tegenstelling tot andere chardonnays wordt Chablis zelden gerijpt in eikenhouten vaten. Over het algemeen worden ze gerijpt in inoxen vaten of in foeders. Deze keuze geeft voorrang aan de unieke minerale smaken en vermijdt de invloed van eikenhout. Malolactische gisting helpt de zuurgraad onder controle te houden en geeft de smaak een aangename lactische toets.
Chablis-wijnen staan bekend om hun levendige zuurgraad, mineraliteit en delicate fruitsmaken. De sleutelwoorden die regelmatig ter sprake komen zijn groene appel, vuursteen en citrus.
Vorst
De wijngaard is vaak onderhevig aan voorjaarsvorst. Wanneer de sappen in de wijnstokken opstuwen kunnen de knoppen bevriezen en afsterven door de negatieve temperaturen. De wijnbouwers hebben uit deze aanzienlijke verliezen geleerd om deze omstandigheden onder controle te houden.
Vanaf 1959 verschenen de eerste kachels in de wijngaard. Ze geven warmte af en creëren een rookwolk die de straling van de bodem en de afkoeling van de wijngaard beperkt. Voor een toevallige bijloper kan het spektakel van de duizenden brandende kachels feeëriek lijken; voor de wijnbouwer is dit bittere ernst.
Om vorst tegen te gaan bestaat ook het sproeien van water op de wijnstokken. Het water bevriest bij contact met de knop en vormt er een beschermende cocon omheen. Elke knop is beschermd van de vorst in zijn eigen iglo.
Eén wijngaard voor vier appellations
De appellation Chablis kent vier crus, elk met zijn eigen lastenboek en kwaliteitseisen.
Chablis Grand Cru
Grand Cru is de hoogste classificatie van Chablis en slechts 7 percelen kunnen deze cru dragen. Deze percelen bevinden zich in één blok op de rechteroever van de Serein. De wijnen staan bekend om hun complexiteit en uitgesproken mineraliteit verbonden met de silex in de bodem.
Chablis Premier Cru
40 wijngaarden zijn aangewezen als premier cru. In tegenstelling tot de grand cru is de premier cru verspreid over de regio. De beste percelen omlijsten de grand cru en op de hellingen tussen Milly en Courgis. Montée de Tonnerre, Mont du Milieu, Vaillons en Butteaux zijn uitstekende ambassadeurs van de premier cru.
Chablis Villages
De Villages is de grootste appellatie in de regio en beslaat meer dan 5.000 hectare wijngaarden. Deze wijngaarden bevinden zich op de bodem van de valleien. De wijnen tonen een delicater en fruitiger profiel.
Petit Chablis
Petit Chablis is de instapappellatie in Chablis. De wijngaarden bevinden zich aan de perimeter van de regio op een Portland-bodem. Deze bodem is minder rijk aan mineralen dan de Kimmeridgiaanse bodem die in andere crus wordt aangetroffen. De wijnen staan bekend om hun frisse en fruitige smaken, met tonen van citrus en witte bloemen.