Saint-Émilion

Saint-Émilion

© Chensiyuan / Wikipedia
700 domeinen produceren 229000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 5450 hectare. De streek geniet van een océanique tempéré klimaat.

Saint-Émilion ligt verscholen in de Libournais, ten Oosten van Bordeaux. Deze schilderachtige middeleeuwse stad (opgenomen als Werelderfgoed door UNESCO) verleent zijn naam aan een terroir dat sinds mensenheugenis wordt geassocieerd met uitmuntendheid.

Het terroir is uitzonderlijk en de classificatie drijft de wijnmakers om zichzelf steeds opnieuw in vraag te stellen wanneer ze wijnen maken die als geen ander kracht en elegantie verenigen.

De oorsprong van de wijngaard dateert wellicht van de Romeinen, maar het zijn de monniken van de Middeleeuwen die het uitzicht van de wijngaarden dat we nu kennen hebben bepaald. De bodem van Saint-Émilion bestaat uit een diverse samenstelling van kalk, klei en zand die uiteindelijk de complexiteit van de wijn zal bepalen.

Om volledig te zijn moeten we spreken van 2 wijngaarden: Saint-Émilion en Saint-Émilion Grand Cru. Alhoewel de wijngaarden van beide herkomstbenamingen door elkaar lopen, hebben enkel de beste wijnen recht op de Grand Cru appellatie.

Merlot is de koning van de druiven in de streek. Hij komt volledig tot zijn recht op de klei en kalkbodem en verleent weelde en een satijnen toets aan de wijn. De druif wordt vaak geblend met cabernet franc om finesse en florale aroma's aan de wijn toe te voegen. De strengere cabernet-sauvignon zal de tannine en de structuur van de wijn verhogen. Spelend met de drie druiven, zijn de mogelijkheden eindeloos voor een handige wijnmaker. Toch delen ze een aantal kenmerken: een diepe kleur, een vrij ronde smaak, elegantie en een zekere diepgang afhangend van de inherente kwaliteit van de wijn.

Het klassement wordt om de 10 jaar herzien

De wijnen van Saint-Émilion Grand Cru genieten van een unieke classificatie, die elke tien jaar herzien wordt. Kastelen streven ernaar om onderscheiden te worden als Grands Crus Classés of, nog prestigieuzer, om toe te treden tot de exclusieve cirkel van Premiers Grands Crus Classés. De allerhoogste klassering is die van Premier Grand Cru Classé A.

Het Syndicat Viticole van de regio begon in 1930 met de planning voor een classificatie van de wijnen uit Saint-Émilion Grand Cru. We moeten wel wachten tot de instemming van het INAO om de verantwoordelijkheid te nemen voor de afhandeling van de classificatie vooraleer de principes van de classificatie officieel werden. De eerste lijst van geclassificeerde Saint-Émilion wijnen (12 Premier Grand Cru Classé en 63 Grand Cru) werd gepubliceerd op 16 juni 1955, en nadien gewijzigd op 7 augustus en 18 oktober 1958.

Deze onderscheidingen getuigen van een constante uitmuntendheid en een reputatie die ver over de grenzen van Frankrijk reiken. Met deze classificatie wil Saint-Emilion de dynamiek en de zoektocht naar kwaliteit van de wijnproducenten benadrukken. In tegenstelling tot de onveranderde Médoc-classificatie van 1855, evolueert die van Saint-Émilion, waardoor de domeinen zich steeds weer in vraag moeten stellen.

Deze kwalitatieve concurrentie die elke 10 jaar wordt herzien, heeft prestigieuze domeinen opgeleverd zoals Cheval Blanc, Ausone, Angelus, Figeac, Pavie, ... Een trapje lager vinden we domeinen zoals Troplong-Mondot, Beauséjour, La Marzelle, ...

Nu telt het klassement 18 Premier Grand Crus Classés en 64 Grand Crus. 3 domeinen (Cheval Blanc, Ausone en Angelus) laten zich niet meer klasseren.

Wijnen van Saint-Émilion