Saint-Véran

Saint-Véran

95 domeinen produceren 40000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 743 hectare. De streek geniet van een oceanisch tot continentaal klimaat.

Saint-Veran is een wijnregio in de Zuidelijke streken van de Mâconnais in Bourgogne (Frankrijk). De regio staat bekend om zijn heerlijke witte wijnen gemaakt van de chardonnay-druif. De streek dankt haar naam aan het dorp Saint-Vérand net ten Zuiden van de appellatie.

Geschiedenis van Saint-Véran

De geschiedenis van de wijnregio gaat terug tot de Middeleeuwen. De regio werd voor het eerst vermeld in de 11e eeuw en er werd al snel begonnen met het verbouwen van wijnstokken. De regio groeide in populariteit in de 17e eeuw en werd steeds meer gewaardeerd vanwege de hoge kwaliteit van de wijnen die er werden geproduceerd. In 1971 verkreeg de streek haar AOC. Vandaag de dag is Saint-Véran nog steeds een belangrijke speler in de wereld van de wijn.

Terroir van Saint-Véran

Saint-Véran is een kleinere wijnregio in de Bourgogne en heeft een oppervlakte van ongeveer 740 hectare verdeeld over 2 gebieden die samen Pouilly-Fuissé omsingelen. Iets Noordelijker vind je de even beroemde buren La Roche Vineuse en Viré-Clessé

De regio ligt op een hoogte van 250-400 meter boven zeeniveau en heeft een klimaat dat wordt beïnvloed door de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Noordelijk in de streek is de bodem klei- en leemrijk. In de Zuidelijke gemeenten van de appellatie bestaat de bodem voornamelijk uit kalksteen en grijze mergel. Denk maar aan de kalken rotsen van Solutré en Vergisson die hoog boven de streek torenen. Het moet ons niet verwonderen dat Chardonnay hier het levenslicht zag en hier zo goed gedijt: deze druif vindt dergelijke bodems helemaal geweldig.

De wijnen van Saint-Véran

Saint-Véran staat bekend om frisse, levendige en charmante droge witte wijn voort te brengen. De wijnen hebben een kristalheldere lichtgouden kleur met groene tinten. Het parfum neigt naar citrusvruchten, verse amandel, acacia en vuursteen. De smaak van de wijn is fruitig, boordevol aroma's van wit fruit, perzik, appel en honing en wordt vaak afgesloten met een mineralen tinteling. Alhoewel ze jong worden gedronken, hebben de meeste wijnen voldoende reserve om een middellange bewaring van pakweg 5 jaar mogelijk te maken. Over het algemeen zijn deze wijn nog best betaalbaar. Hierdoor wordt het aangename gecombineerd met het interessante!

Welk gerecht bij Saint Veran?

Je kan Saint-Véran bijna op elk moment van een diner serveren. Bij het aperitief, een fris slaatje, vis - uiteraard -, bij gevogelte en zelfs bij een stukje wit vlees als het niet te krachtig is. Denk dan bijvoorbeeld aan een waterzooi of een kalfsblanquette. De levendigheid van de wijn combineert ook perfect met aardse groenten: asperges en zomerpaddestoelen vinden in Saint-Véran de perfecte metgezel.

Zijn we verrast dat Saint-Véran door bijna iedereen gewaardeerd wordt? Niet echt, neen. De wijn biedt een hele resem kwaliteiten en combineert naadloos met de meest aangename momenten van de dag. De wijn staat bol van de convivialiteit!

Bezienswaardigheden in Saint-Véran

Naast het proeven van heerlijke wijnen, heeft Saint-Véran ook veel te bieden op het gebied van toerisme. Er zijn tal van bezienswaardigheden te vinden, zoals middeleeuwse kastelen, pittoreske dorpjes en prachtige wijngaarden. De meeste wijnhuizen kunnen bezocht worden. Maar let op: ze openen niet allemaal hun deuren. Bel het domein even op om zeker te zijn dat u welkom bent.


Wijnen van Saint-Véran