Verscholen in het hart van Oostenrijk ligt de Steiermark, ofwel Stiermarken, een fascinerende wijnstreek die zich uitstrekt over haar glooiende heuvels bedekt met wijnstokken en adembenemende landschappen. In de uiterste zuidoosthoek van Oostenrijk omarmt dit gebied meer dan 5000 hectare aan wijngaarden die de hellingen van de bergen en rivierdalen trotseren, waardoor een schilderachtige achtergrond wordt geboden voor de productie van authentieke wijnen.
De Steiermark staat bekend als "het Oostenrijkse Toscane", niet alleen vanwege het milde klimaat en de royale zonneschijn, maar ook vanwege de levenskwaliteit die de regio uitademt. Deze weersomstandigheden, gecombineerd met aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vormen de basis voor een trage en evenwichtige rijping van de druiven, wat essentieel is voor de frisheid en de aromatische kwaliteiten die kenmerkend zijn voor de wijnen van de regio.
De gevarieerde bodems van de Steiermark zijn een andere cruciale component van zijn wijnidentiteit. Of we nu onze handen in de donkergekleurde vulkanische bodems van Südsteiermark met rijkdom aan basalt en schist steken, de meer kalksteenvormingen van Weststeiermark aanschouwen, of de nuances van klei en zand in het oosten analyseren, elk terroir biedt een onderscheidende uitdrukking en legt de basis voor de eigenheid van de lokale wijnen.
Drie sub-regio's definiëren het oenologische landschap van de Steiermark: Südsteiermark (Zuid-Stiermarken), de grootste en meest zuidelijke, die profiteert van een perfect microklimaat voor wijnbouw; Weststeiermark, meer bekend om het voortbrengen van de charmante Schilcher, een rosé gemaakt van het inheemse blauer wildbacher druivenras; en Südoststeiermark, waar de rijkdom van de vulkanische bodems zich weerspiegelt in de complexiteit van de wijnen.
De specialiteit van de Steiermark is zonder twijfel de sauvignon blanc, die in deze Oostenrijkse regio een van zijn beste globale expressies vindt. Hier tooit de sauvignon blanc zich met delicate kleuren en een complex boeket, waarbij kruidige frisheid wordt gecombineerd met tropische en minerale noten. De lokale telg, de welschriesling (geen verwant van de edele riesling), charmeert met zijn lichtheid en vitaliteit. Dit wordt aangevuld met druivenrassen zoals de morillon (de lokale benaming voor chardonnay), de weißburgunder (pinot blanc) en de grauburgunder (pinot gris), die hun eigen textuur en finesse toevoegen aan de blends.
Toch zou de Oostenrijkse wijnbouw niet compleet zijn zonder haar rode wijnen en de Steiermark is daar geen uitzondering op. Waardevol, hoewel minder verspreid, brengen wijnen gemaakt van zweigelt of blauer wildbacher kruidige en fruitige accenten, waarmee het spectrum van smaken van de regio wordt aangevuld.
De wijnen van de Steiermark brengen bij elke slok een verhaal, het verhaal van een eeuwenoude wijnbouwcultuur. De Romeinen verbouwden reeds wijn in wat nu Stiermarken is. Toch waren het de monniken die vanaf de Middeleeuwen de wijnbouwtechnieken stelselmatig uitbreidden en perfectioneerden, waarmee ze een onuitwisbaar erfgoed achterlieten, inclusief in de structuur van de ondernemingen, die vaak uit kleine familie-eenheden bestaan die van generatie op generatie overgaan.
De classificaties van de wijnen van de Steiermark verdienen aandacht: de regio promoot een hiërarchisering geïnspireerd op de Bourgondische en Duitse systemen, waarbij landschapswijnen (Steirerlandwein) worden onderscheiden van dorpswijnen (Ortswein) en, aan de top, de wijnen van een gegeven terroir (Riedenwein), die de eigenaardigheden van elk perceel erkennen.
Gericht op terroir en stevig geworteld in de moderne tijd, omarmt de wijnbouw in de Steiermark vandaag de principes van duurzaamheid. Zo wint biologische landbouw aan belangrijkheid en streven steeds meer wijnmakers naar harmonie met hun omgeving, zodat hun wijngaarden bloeien met respect voor de natuurlijke cycli.
De groeiende reputatie van de wijnen van de Steiermark heeft de weg geplaveid voor een rijke aanbod van wijntoerisme. Bezoekers worden uitgenodigd om te wandelen langs de Weinstrasse, de wijnroute, waar kelders en tavernes hun deuren openen om gul de vruchten van de wijnstok en de Oostenrijkse gezelligheid te delen.