Cavallotto Bricco Boschis

Cavallotto Bricco Boschis

Fratelli Cavallotto

Via Alba – Monforte, Bricco Boschis

12060 Castiglione Falletto (CN)

Italia

Cavallotto Bricco Boschis roept grandeur en traditie op binnen het wijnlandschap van Barolo in Piemonte. Het domein werd een lokale legende toen het zijn eigen nebbiolo in 1948 onder zijn naam bottelde en hiermee de identiteit van het landgoed markeerde met zijn Bricco Boschis-terroir.

De echte revolutie vond plaats in de wijngaarden in de jaren zestig. Gildo en Olivio Cavallotto maakten zich terecht zorgen over de escalatie van het gebruik van pesticiden, herbiciden en andere systemische chemicaliën. Met een avant-gardistische visie wendden de broers zich tot een wijnbouw die meer respect had voor de plant en het land. Geholpen door academische instellingen en lokale agronomen keerde de familie terug naar zijn roots, waarbij de landbouwmethoden worden verfijnd ten gunste van een duurzame aanpak.

Hiermee werden ze pioniers van de milieubewuste wijnbouw.

In de wijngaard werd afgestapt van het intensieve gebruik van kopersulfaat en werd het vervangen door effectievere koperoxiden en hydroxiden om valse meeldauw te bestrijden. Dit verminderde drastisch de gebruikte hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen en verlaagde effectief de voetafdruk op de bodem.

In 1976 startte het landgoed een revolutionair initiatief door de herintroductie van natuurlijke roofmijten om hun schadelijke neven te bestrijden. Deze roofmijten kwamen uit verlaten en niet-chemisch behandelde wijngaarden in Noord-Italië. Sindsdien floreren de Bricco Boschis-wijnstokken zonder synthetische pesticiden en worden alleen koperhydroxide en zwavel gebruikt om wijnstokziekten te voorkomen.

Vanaf 1974 experimenteerde de familie Cavallotto met inheemse bodembedekkers. De groei ervan tussen de ranken leidt tot verminderde erosie, verrijkt de bodem met humus en bevorderdt de microbiële biodiversiteit. Deze praktijk van duurzaam bodembeheer werd al snel wijdverspreid, waardoor het gebruik van herbiciden en bodemverdichting door tractoren werd geëlimineerd.

In de kelder dicteren tijd en natuur hun wet, met rijping in grote Slavonische eikenhouten vaten waar de Barolos zich langzaam maar zeker ontwikkelen. Met elk glas Cavallotto verweven zich een spectrum van aroma's, die de loyaliteit aan een terroir weerspiegelen dat met respect en visie wordt gekoesterd. Kiezen van een wijn van het landgoed betekent ook vasthouden aan een zeer klassiek idee van de wijnen uit de regio.

De wijnen van het domein