Domaine Bernatas

Domaine Bernatas

Jérôme et Stéphane Bernatas

9 chemin du Pla

11300 La Digne d'Amont

France

Goede wijn moet rijpen, en dit gezegde kan zonder verpinken op de gebroeders Bernatas toegepast worden, die in 2018, toen ze de leeftijd van 50 waren gepasseerd, hun wijnhuis boven de doopvont hebben gehouden. Een tip van hun buurman Domaine J. Laurens met wie ik al jaren samenwerk, stimuleerde mijn nieuwsgierigheid en ik was meteen verkocht door de precisie en frisheid van hun wijnen.

In tegenstelling tot veel wijnmakers in de regio produceren zij geen mousserende wijn, maar fantastische stille wijnen gemaakt van mauzac, chardonnay en chenin blanc. Hiermee vullen ze perfect het aanbod van blanquettes en crémants die ik al verdeel.

De ambitie van de broers is groot: levende wijnen produceren, trouw aan het imago van het Limoux-terroir. Om deze ambitie te verwezenlijken wenden ze zich tot de biodynamische landbouw: de bodems worden gegriffeld om de klei te beluchten en worden op natuurlijke wijze verrijkt door grazers. De wijnstokken worden versterkt door homeopathische doses planteninfusies te spuiten.

De geografie en de geologie van de wijngaarden bepalen voor een groot deel de stijl van de wijnen. De percelen zijn gelegen tussen 250 en 410 meter, eerder Noordwestelijk gericht, redelijk steil en aangepast aan de wijnstokken die ze dragen. Ze behoren tot de mooiste die we hebben bezocht, en bieden een adembenemend uitzicht op de uitlopers van de Pyreneeën. De klei-kalksteenbodems drukken zich fris uit waardoor elk perceel zijn persoonlijkheid goed naar voor kan brengen.

De nauwgezette aanpak van de gebroeders in de kelder mag niet onderschat worden! Vinificatie met inheemse gisten is essentieel om het karakter van de percelen te behouden. Zo produceert het landgoed wijnen die de mineraliteit van chenin blanc, het jodium van chardonnay en de lange structuur van mauzac tot uitdrukking brengen.

Zoals ik eerder schreef, was ik meteen verkocht door de precisie en frisheid van hun wijnen. Bent u klaar om zelf de verfijning van Bernatas te ervaren?

De wijnen van het domein