Domaine Claude Lafond

Domaine Claude Lafond

Nathalie Lafond

8 Route de Saint-Pierre de Jards

36260 Reuilly

Het avontuur van het landgoed begon in de jaren zestig, toen André Lafond, een loonwerker voor wijnboeren en koeherder, land kocht in Reuilly om er wijnstokken te planten. Zijn zoon Claude gaat hem vrij snel op het domein vergezellen. Langzaam laten de 2 mannen het domein groeien.

Claude was pas 25 wanneer zijn vader stierf. Hij nam het landgoed over, maar zijn ambitie reikte verder: hij wilde de wijngaard van Reuilly nieuw leven inblazen. Op dit moment is de herkomstbenaming nog steeds niet hersteld van de diepe littekens die zijn achtergelaten door de phylloxera-crisis en twee wereldoorlogen. Landbouwers gave de voorkeur aan de verbouwing van granen dan aan het planten van wijnstokken.

Niettemin slaagt Claude erin om zijn vrienden en de omliggende graantelers te overtuigen om de situatie te veranderen. Claude haalde hiervoor zijn overtuiging uit zijn diepe hechting met de streek en de geschiedenis.

Dankzij zijn inzet groeit AOC Reuilly van 48 hectare tot 225 hectare vandaag. De 3 druivensoorten van de streek zijn vertegenwoordigd: pinot noir, sauvignon blanc en pinot gris om een echte vin gris te produceren.

Claude adviseerde de mensen die in het avontuur zijn gestapt en creëerde een coöperatieve structuur die tot doel had om productiemiddelen te delen. In die structuur wordt een team ter beschikking gesteld van de wijnboeren die voor het overige een onafhankelijke koers.

Door te groeien vertegenwoordigt Domaine Claude Lafond in 2010 meer dan 10% van het productiegebied. De coöperatieve structuur past niet meer bij het landgoed en het domein vaart sindsdien een volledig autonome koers.

Na de dood van Claude staat onder de persoon van zijn dochter Nathalie de derde generatie aan het roer van het domein waar iedereen in de streek zich aan meet.

De wijnen van het domein