Reuilly

Reuilly

43 domeinen produceren 12000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 240 hectare. De streek geniet van een continentaal met oceanische invloeden klimaat.

Een korte geschiedenis van de appellatie Reuilly

Deze AOC uit Centre-Val de Loire, die zich uitstrekt over ongeveer 240 hectare in Indre et Loire, profiteert van een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de Gallo-Romeinse tijd. Het was echter in de Middeleeuwen dat de wijngaard opmerkelijke bekendheid verwierf, met name dankzij het ijverige werk van de monniken van de abdij van Reuilly. De wijnen uit deze regio genoten tot de 19e eeuw een uitstekende reputatie, maar werden bijna weggevaagd door de phylloxera-crisis en oorlogen.

Niettemin heeft de appellatie sinds het midden van de 20e eeuw een voortdurende vernieuwing doorgemaakt, geconsolideerd door het verkrijgen van de AOC in 1937, die de erkenning en bescherming van de identiteit van zijn wijnen garandeerde. Sommige moedige wijnboeren zoals Claude Lafond hebben het op zich genomen om het land dat de landbouw voorheen van de wijngaard had afgenomen, terug te winnen voor landbouw. Zo kon het vrijwel verdwenen AOC op hun initiatief een prominente plaats herwinnen onder geïnformeerde wijnliefhebbers.

Een interessante geologie in Reuilly

De geologie van Reuilly draagt ​​sterk bij aan het unieke karakter van zijn wijnen. De bodems zijn samengesteld uit een mengsel van kalksteen, grind en zand. Deze verschillende terroirs brengen complexiteit en mineraliteit aan de wijnen, waardoor ze onderscheidend worden en de diversiteit van het terroir tot uitdrukking komen. Vooral de kalkstenen zorgen voor finesse en lengte in de mond, terwijl de grindsoorten zorgen voor een uitstekende rijpheid van de bessen dankzij hun vermogen om warmte vast te houden. Het zand zorgt voor een uitstekende doorlaatbaarheid voor regenwater en een vrij lichte bodem waar de fauna zich gunstig ontwikkelt.

De druivensoorten van Reuilly

Op het gebied van de wijnbouw staat de AOC Reuilly drie belangrijke druivensoorten toe. Voor witte wijnen domineert sauvignon blanc, die levendige en aromatische wijnen produceert met tonen van wit fruit, citrus en soms kruidachtige of minerale accenten. De rode wijnen zijn gemaakt van pinot noir en bieden nuances van rood fruit en een zekere finesse in de mond. Pinot gris, toegestaan ​​voor rosés, geeft een verfrissende originaliteit aan deze wijnen. Deze wijnen zijn echte 'vin gris'.

Een klimaat dat bevorderlijk is voor de wijnbouw

Wat het klimaat betreft, profiteert de appellatie van een continentaal klimaat met oceanische invloeden. De zomers zijn over het algemeen warm en zonnig, wat een optimale rijpheid van de druiven bevordert, terwijl de winters behoorlijk koud zijn. Deze klimatologische combinatie maakt het mogelijk om een ​​afwisseling van warm en koud te verkrijgen die nodig is voor een goede regulering van de wijncyclus en het behoud van de zuurgraad van de druiven, een essentieel kenmerk voor de frisheid van Reuilly-wijnen.

En om af te ronden

Kortom, reuilly's onderscheiden zich door hun kwaliteit en typiciteit. De witte wijnen worden gewaardeerd om hun frisheid en hun aromatische profiel, de rode en rosé wijnen om hun finesse en fruitigheid. De finesse van de Reuilly-wijnen maakt ze tot de ideale partners voor een subtiele en verfijnde keuken, van zeevruchten en vis tot lokale geitenkazen, die de harmonie weerspiegelen tussen dit terroir en de regionale gastronomie.

Wijnen van Reuilly