Godello

Godello

© Vivai Rauscedo

De oorsprong van deze witte druivensoort is een echt raadsel. Sommigen melden dat de druif uitsluitend in het Noordwesten van het Iberische schiereiland heeft vertoefd. Een bron situeert de oorsprong van godello bij Valencia. Nog een groep beweert dat de druif door de Romeinen werd geïntroduceerd.

Het verhaal van godello is dat van een verrezene

In de literatuur vinden we slechts 1 passage die de oorsprong van de druif nabij Valencia plaatst en die door een Galicische wijnboer in de 19de eeuw in zijn streek heeft ingevoerd.

Ongeacht de oorsprong heeft de druif zich in Galicië ontwikkeld tot een dominante druif vooraleer de phylloxera-plaag de meeste wijngaarden heeft vernietigd. De herplanting van godello verliep moeizaam in het koude, natte klimaat van Galicië en uiteindelijk nam albariño de bovenhand.

Zonder het pionierswerk van Horacio Fernández Presa was de druif wellicht verdwenen. Deze wijnboer had in de jaren 1970 de ambitie om de wijnstokken rond Valdeorras, één van de 5 herkomstgebieden van Galicië, te herstructureren. Het drogere microklimaat langs de Sil maakte het mogelijk om godello opnieuw in de streek te introduceren. Hiermee bewijst dit deel van de geschiedenis van godello eens te meer dat een geschikt klimaat en een geschikte bodem ervoor zorgen dat een druivensoort zich kan ontwikkelen.

De kwaliteit van de witte wijnen van godello is niet onopgemerkt gebleven. Dat heeft op zijn beurt sterk bijgedragen aan de heropleving van de populariteit van de druif onder wijnboeren en consumenten. 50 jaar na datum is godello een van de meest voorkomende druivensoorten in Galicië geworden. Naast Valdeorras vond de druif ook zijn weg naar Monterrei en Bierzo in Castilla y Léon.

Ook in Portugal heeft de druivensoort zijn plek gevonden, in Trás-os-Montes waar hij bekend staat onder de naam gouvello. In Spanje en Portugal samen werd iets meer dan 3.200 hectare godello aangeplant.

Hoe herken je godello?

De godello-wijnstok heeft groene, cirkelvormige, matig grote bladeren met een licht golvend oppervlak. De trossen zijn middelgroot, compact en cilindrisch. De bessen, eveneens middelgroot, hebben een vrij dikke geelgroene schil. De schil krijgt een gouden tint als die volledig rijp is.

Hoe proeft godello?

De wijnen onderscheiden zich door een genuanceerd aromatisch palet en een prachtige zuurstructuur die de wijn frisheid en een lange levensduur geeft. In de neus doen de aroma's vaak denken aan wit vruchtvlees zoals appel en peer. Vaak gaan ze gepaard met bloemige tonen, verse kruiden en soms honing. In de mond biedt godello een prachtige, rijke textuur. De zeer aanwezige minerale expressie doet denken aan natte stenen of krijt.

Welke gerechten passen bij godello?

De wijnen passen uitstekend bij de visgerechten. Probeer ze zeker bij ceviche, oesters of gegrilde zeevruchten om hun frisheid en hun vermogen om de ziltigheid van de gerechten te begeleiden en te benadrukken. Voor een robuustere, op vat gerijpte godello kunt u visgerechten in saus overwegen, zoals kabeljauw in Galicische stijl, of wit vlees.

Zachte kazen of romige gerechten, zoals paddenstoelenrisotto's of pasta's met witte saus passen heerlijk bij rijpere godello’s.