Grenache Gris

Grenache Gris

© Mas Amiel

Geschiedenis van grenache gris

Grenache gris is een mutatie van grenache noir die enkele eeuwen geleden plaatsvond. Kleurmutaties in druivenrassen komen vrij vaak voor en komen van nature over langere perioden voor. De mutatie resulteert in een druivensoort met een lichtere schil, terwijl veel van de kenmerken van de oudersoort behouden blijven.

We weten niet echt welk pad grenache gris sinds zijn verschijning is ingeslagen, omdat grenache noir teveel schaduw werpt op de nieuweling. De erkenning en promotie van de druivensoort zijn relatief recent. Producenten uit Roussillon gebruiken het al lang bij de productie van natuurlijke zoete wijnen. Vervolgens werd het gemengd met macabeu en grenache blanc om droge witte wijnen te maken.

Grenache gris reisde van Spanje naar Roussillon, vervolgens naar de Languedoc en een paar eilanden zoals Sardinië. Beetje bij beetje liet hij zijn sporen achter in het Middellandse Zeegebied en vond hij zijn plaats bij wijnbouwers die gepassioneerd zijn door de mineraliteit en complexiteit van de druivensoort.

Hoe herken je grenache gris?

  • Einde van de jonge bloeiende tak, wit donzig met een vage karmijnrode rand,

  • Jonge, spinachtige bladeren, groen of licht gebruind, zeer glanzend,

  • Middelgrote volwassen bladeren met vijf lobben en een min of meer open liervormige petiolaire sinus,

  • Middelgrote tot grote trossen en bessen met een dikke roze-grijze schil. De vrucht bereikt een vrij late rijpheid.

De structuur van de plant zorgt ervoor dat hij vrij goed bestand is tegen ziekten en droogte, typisch voor druivensoorten die zijn aangepast aan warme klimaten en weinig regenval. Grenache gris is doorgaans goed geschikt voor grind- of steenachtige bodems die niet erg zuur zijn.

Hoe proeft grenache gris?

Over het algemeen verwachten we een wijn die kan variëren van licht en fruitig tot rijker van expressie, afhankelijk van het terroir en de wijnbereidingstechnieken. Grenache gris manifesteert zich vaak met delicate aroma's van peer, witte perzik en soms bloemige tonen, met een mogelijk vleugje citrus en nuances van mineraliteit. In de mond heeft hij over het algemeen een mooie zuurgraad die de rondheid en het vaak royale alcoholgehalte, typisch voor grenache, in evenwicht brengt. Sommige wijnbouwers produceren wijnen waarbij het minerale gedeelte en de frisheid naar voren komen, vooral als ze afkomstig zijn uit koelere streken of hoger gelegen wijngaarden.

Welke gerechten combineren met een grenache gris?

Voor een jonge en frisse wijn zou men zich kunnen wagen aan zeevruchten zoals oesters of gegrilde garnalen, wat zou resoneren met de mineraliteit en levendigheid van de wijn. Als de wijn rijker en op vat gerijpt is, kunnen uitgebreidere gerechten zoals wit vlees in roomsaus, groentegratins of zelfs paddenstoelenrisotto een heerlijke begeleider zijn. In het Middellandse Zeegebied bestaat een eenvoudige maar heerlijke combinatie uit het serveren van Grenache gris met kabeljauwbrandade, waarbij de rijkdom van de bereiding in evenwicht wordt gehouden door de frisheid van de wijn.

De diversiteit van grenache gris maakt het aanpasbaar aan vele contexten, of het nu gaat om eenvoudige tafels of meer verfijnde banketten. Dit is het type druivensoort dat voor grote verrassingen kan zorgen, vooral als het wordt bewerkt door wijnbouwers die het unieke potentieel ervan willen benadrukken.

Wijnen met grenache gris