Malbec

Malbec

© Wikipedia / Ian L

Geschiedenis van malbec

Malbec is een blauwe druivensoort uit Cahors waar hij "auxerrois" (niet te verwarren met pinot auxerrois) of "cot noir" wordt genoemd. Malbec werd er op grote schaal gekweekt tot de phylloxera-crisis toesloeg. Met de introductie door de Franse agronoom Michel Pouget in Argentijnse wijngebieden zoals Mendoza in de 19e eeuw, vond Malbec een tweede thuis en vestigde hij zich stevig als de kenmerkende druivensoort van Argentinië.

In mindere mate, heeft Malbec zich ook gevestigd in de wijngaarden van de Loire, voornamelijk in Touraine. Malbec is de enige rode druivensoort die in de appellatie Touraine-Amboise een rode wijn mag produceren.

Drie zeer verschillende klimaten bewijzen dat malbec het vermogen heeft zich aan te passen aan gevarieerde klimaten. Bovendien proeft de wijn heel verschillend afhankelijk van de oorsprong van de wijn; wij komen er op terug.

Malbec of cot gaf zijn naam aan de familie van de Cotoïden waarin we ook tannat, négrette en prunelard. Malbec is het resultaat van de spontane kruising van prunelard met magdelaine noire des charentes. Uit deze mysterieuze magedelaine (die we nu enkel nog in Bretagne vinden) kwam ook merlot voort, maar dan via cabernet franc.

De oorsprong van de namen van de druivensoort is goed gedocumenteerd. Cot is een overschrijffout van cor, op zijn beurt een vervorming van Cahors. Malbec komt van Malbeck, een koopman die de druivensoort in de Médoc verspreidde.

Hoe herken je malbec?

  • jonge scheuten van Malbec vertonen vaak een lichtgroene tint met koperen tinten. Deze jonge twijgen kunnen, als ze groeien, korte, verspreide mistige haartjes vertonen,

  • de jonge bladeren vertonen een lichtgroene kleur met licht gebruinde plekken, vooral op de punten waar de bladeren samenkomen met de stengel. Net als de scheuten kunnen de jonge bladeren de fijne beharing vertonen die hen kenmerkt,

  • de volwassen bladeren zijn groot, met vijf lobben, en hebben een licht gekruld profiel. De bovenzijde is donkergroen van kleur en de onderzijde vertoont een lichte pluis. Het uiterlijk van volwassen bladeren is robuust en dankzij hun structuur zijn ze bestand tegen gematigde droogte.

  • de trossen zijn over het algemeen middelgroot, met bessen die gelijkmatig verdeeld zijn. De bessen zijn middelgroot tot groot, met een dikke schil, die zowel een natuurlijke verdediging is als een indicatie van de tanninestructuur die in de wijn aanwezig is.

Malbec is bijzonder gevoelig voor coulure, een bloeistoornis die de hoeveelheid geproduceerde druiven sterk kan verminderen. Op dezelfde manier kan het worden aangetast door echte meeldauw en valse meeldauw, twee veel voorkomende schimmelziekten.

Hoe proeft malbec?

Een typische malbec biedt een complex scala aan smaken aan: rijp zwart fruit zoals bramen, bosbessen en pruimen, bloemige tonen zoals violet, en, bij rijping in eikenhouten vaten, vleugjes vanille, pure chocolade, koffie en leer. De wijn kenmerkt zich meestal door volle en vlezige indrukken met goed gestructureerde en vaak soepele tannines, die een balans bieden tussen kracht en toegankelijkheid. De gematigde zuurgraad van malbec zorgt voor een smakelijke en aanhoudende afdronk, wat het fruitige karakter en de fluweelzachte textuur van de wijn benadrukt.

Welke gerechten eten we bij een malbec?

De combinaties met malbec zijn talrijk en gevarieerd, deze druivensoort past prachtig bij rijke en smakelijke gerechten. Het wordt traditioneel gecombineerd met gegrild vlees en barbecues, combinaties die de kracht en tanninestructuur van de wijn benadrukken tegen de texturen en umami-smaken van het vlees.

Bovendien past Malbec goed bij kruidige gerechten, omdat de smaakcombinaties de complexiteit van de wijn kunnen overstijgen en aanvullen. Harde kazen of blauwe kazen zijn ook geweldige partners; hun uitgesproken karakter en rijkdom worden gecompenseerd door de vasthoudendheid van malbec.

Last but not least; hoe kunnen we de gerechten die hun oorsprong vinden in de Périgord niet vermelden? Cassoulet, eendenborst, gestoofde foie gras, … combineren heerlijk met malbec.