Touraine

Touraine

© Arnaud Scherer / Wikipedia
1736 domeinen produceren 1 Mio hectoliter wijn op een oppervlakte van 16300 hectare. De streek geniet van een oceanisch tot continentaal klimaat.

De wijngaard van Touraine is waarschijnlijk de meest heterogene regio van de Loire-vallei. De 16 gemeentelijke herkomstbenaming bovenop de Touraine-appellatie, bieden ons een ruim assortiment aan wijnprofielen.

Van Candes-Saint-Martin tot Sologne verbindt Touraine de wijngaarden van Anjou en die van Berry/Centre. De wijngaard heeft de druivensoorten van zijn buren overgenomen: cabernet franc en chenin blanc in het Westen; sauvignon blanc en pinot noir naar het Oosten toe. Niettemin brengt de regio ook zijn eigen druivensoorten: gamay à jus blanc, romorantin en Malbec sublimeren hier, meer dan in enige andere regio van de Loire-vallei.

Meer dan 70 kilometer in vogelvlucht scheiden het Westen en Oosten van de streek. Het is dan ook evident dat het klimaat en de geologie heterogeen zijn in deze wijngaard. Want laten we duidelijk zijn: de regio Touraine stamt meer van een administratief gegeven verspreid over een zestal departementen dan van een reële identiteit.

Klimaat

Het zal niemand verbazen dat de oceanische invloed meer uitgesproken is naarmate men de Atlantische kust bereikt. De Loire en zijn talrijke zijrivieren in de regio spelen ook een belangrijke rol bij het stabiliseren van de temperatuur. 

In het oosten van de regio beschermen de bossen van Sologne de sector tegen slecht oceaanweer. Het klimaat is daar meer continentaal. Het terroir speelt ook een belangrijke rol in het mesoklimaat van Sologne. Omdat de grond zanderiger is, houdt hij minder vocht vast, belangrijk is voor het stabiliseren van de temperatuur, en reflecteert hij de zonnestralen gemakkelijker. Het is niet uitzonderlijk om temperatuurschommelingen van 45 graden en meer te vinden tussen de koudste dag van de winter en de warmste dag van de zomer.

Terroir

Ammoniet uit het Krijt
Ammoniet uit het Krijt

Dit brengt ons naadloos naar het onderwerp van het terroir. Het primaire gesteente is samengesteld uit krijt, mergel, zandsteen en stenen, afgezet tijdens het Mesozoïcum. Dichter bij onze jaartelling vormde gaf erosie van het Centraal Massief, getransporteerd naar de Loire, gestalte aan de zandgrond in Sologne. In de vallei van de Cher werd kalksteen afgezet.

De hellingen, glooiingen en pleinen werden gevormd door de Loire en de zijrivieren die de vallei tekenden. Het sediment dat bestaat uit zand en grind van erosie, gemengd met klei en soms vuursteen vormt de toplaag in de Touraine.

Op sommige plaatsen is de topografie abrupter dan op andere. De kliffen bij Montlouis-sur-Loire leggen een heel oude geoloische geschiedenis bloot die je ook ziet wanneer je de wijnkelders in de krijtrotsen bezoekt. Vijftien kilometer ten zuiden van Montlouis is een bezoek aan de steengroeve van Vignemont de omweg waard.

Wijnen van Touraine