Mencia

Mencia

© SanchoPanzaXXI / Wikipedia

De immer discrete mencia is de ongekende parel van de Galicische en Leoonse wijngaarden. Ten onrechte verward met bekendere variëteiten, onthult deze druif aan een groeiend aantal wijnliefhebber de unieke kenmerken van zijn geboortegrond.

Geschiedenis van de mencia: een schat uit Noordwest-Spanje

Mencia is een druivenras dat hoofdzakelijk wordt verbouwd in Spanje, met name in de regio Bierzo in Castilië en León, evenals in Galicië. Men zegt dat het afkomstig zou zijn uit het Iberisch schiereiland, ook al is zijn exacte geschiedenis nog steeds omhuld met mysterie.

Men verleende een gelijkenis met cabernet franc. Latere DNA onderzoeken hebben echter bewezen dat mencia genetisch gelijkwaardig is aan de Portugese druif jaen.

De naam “mencia” zou weleens kunnen verwijzen naar de geografische locatie waar het druivenras zich heeft uitgebreid. Deze robuuste wijnstok heeft zich aangepast aan het ruige terrein en de steenachtige bodems van deze regio's, waar het nu stevig is gevestigd.

Maar het is vooral dankzij het werk van pionier Alvaro Palacios dat de druivensoort erin is geslaagd zichzelf te transformeren van een eenvoudige druivensoort bestemd voor slobberwijntjes tot een nobele druivensoort die opmerkelijke wijnen kan voortbrengen.

De opmerkelijke authenticiteit die menig wijnliefhebber op zoek naar oenologische ontdekkingen bekoort, dankt de druif aan de unieke kenmerken van het hooggelegen terroir van Bierzo waarmee de druif intiem verstrengeld is.

Buiten el Bierzo vinden we de druivensoort terug in de wijngaarden van de Santiago de Compostela route: Ribeira Sacra, Valdeorras en Monterrei.

Hoe herken je mencia?

  • De jonge bladeren hebben een zeer kenmerkende donkergroene tint, vaak met paarsachtige nuances.

  • De volgroeide bladeren worden gekenmerkt door hun vijf duidelijke lobben en open bladstelen; de dichtheid van het dons varieert.

  • De trossen zijn gemiddeld compact, met een cilindrische of kegelvormige vorm, en dragen middelgrote bessen.

  • De kleur van de bessen varieert van dieppaars tot blauwzwart, een visuele handtekening van het druivenras.

Mencia is bestand tegen de meeste ziektes. Toch worstelt de druif met klimatologische uitdagingen zoals overmatige vochtigheid die leiden tot schimmelziekten.

Hoe proeft mencia?

De rode wijnen gemaakt van mencia onderscheiden zich door hun schitterende robijnrode kleur, hun frisheid en hun finesse. De aroma's worden typisch gekenmerkt door noten van rood fruit zoals kersen en frambozen. Vaak vinden we vegetale en minerale nuances terug.

Mencia-wijnen worden gekenmerkt door een gematigde tanninestructuur en een levendige zuurgraad. We ervaren hierdoor een mooie levendigheid. Jonge wijnen tonen een opvallend fruitig karakter. Oudere wijnen vertonen complexiteit en kruidige tonen.

Welk gerechten passen bij mencia?

Mencia is bijzonder veelzijdig wat betreft culinaire combinaties.

Een jonge, fruitige Mencia past perfect bij lokale gerechten zoals bloedworst, groenteterrines of gegrild vlees. Een wijn die vatrijping heeft gekend vindt zijn weerklank met stoofschotels, stoofgerechten of gerijpte kazen.

Wijnen met mencia