Picpoul Blanc

Picpoul Blanc

© Christophe Grilhé

Geschiedenis van Picpoul Blanc

Er valt niet veel te zeggen over deze neutrale en kwalitatief vrij gemiddelde druif.

Net als Pinot Blanc en Grenache Blanc verscheen Picpoul Blanc na een reeks opeenvolgende mutaties waarbij Picpoul Noir zijn kleur verloor. De druif komt uit de Languedoc en heeft zijn heimat nooit echt verlaten, behalve om naar zijn Rhône-buurman te gaan, waar het een belangrijke plaats heeft ingenomen in Châteauneuf-du-Pape.

Het is op het terroir van Pinet - de beroemde Piquepoule de Pinet - dat we een echte finesse en elegantie vinden die andere terroirs moeilijker kunnen bieden.

Hoe herken je picpoul blanc?

  • Einde van de jonge open tak, donzig wit met een karmijnrode rand.

  • Jonge bladeren donzig, gebronsd.

  • Volwassen bladeren, vijflobbig orbiculair met acute bodem laterale sinussen, een liervormige en enigszins open bladsteel sinus, spitsboogvormige en smalle tanden, een licht spinachtig of spinachtig behaard blad eronder.

  • De trossen zijn middelgroot en de bessen zijn middelgroot.

Dit druivenras is vatbaar voor echte meeldauw en botrytis, maar over het algemeen is het zeer resistent tegen ziektes in de wijngaard, waardoor het een populaire keuze is voor druiventelers die het gebruik van pesticiden en andere chemicaliën in hun wijngaarden willen minimaliseren.

Hoe proeft picpoul blanc?

Zijn echte kwaliteiten worden onthuld wanneer het wordt gebruikt in een blend met druivensoorten met een vrij hoog alcoholgehalte en een lage zuurgraad. Picpoul geeft aan die blends een echte boost door levendigheid en frisheid toe te voegen. De aroma's van groene appel en verse citroen zijn een echte weldaad om de perzik en ander geel fruit te versterken die we vaak aantreffen in zuidelijke druivenrassen zoals Viognier, Grenache Blanc en Roussanne.

Wijnen met picpoul blanc